Toch geen verstrenging van tijdelijke werkloosheid: systeem verlengd tot eind 2020

Ook na de zomer kunnen de meeste bedrijven nog verder aanspraak maken op het systeem van tijdelijke werkloosheid. Minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V) laat de geplande verstrenging vallen, zei ze dinsdag in de Kamer.

Waarover gaat het? Sinds 13 maart beschouwt de federale regering alle tijdelijke werkloosheid als gevolg van het coronavirus als tijdelijke werkloosheid wegens overmacht. In april alleen al kregen bijvoorbeeld 1,2 miljoen werknemers een uitkering als tijdelijk werkloze. Net voor de zomer besliste de federale minderheidsregering-Wilmès dat het eenvoudige regime zou verdwijnen. Enkel de horeca, de evenementen- en de reissector zouden vanaf 1 september nog kunnen genieten van de soepele regels.

Het nieuws? De Groep van Tien, het belangrijkste overlegorgaan van de vakbonden en de werkgevers, hield echter een pleidooi om de verstrenging niet te laten ingaan. Ze vroegen om de soepele regels tot het einde van het jaar in voege te houden voor alle bedrijven die tijdens de coronacrisis een aantal medewerkers op tijdelijke werkloosheid zetten. Minister Muylle maakte in het federaal parlement bekend dat ze het pleidooi zal volgen.

De details?

  • Het is goed nieuws voor heel veel bedrijven. Normaal hadden alle bedrijven die niet tot de horeca-, evenementen- of reissector behoren, vanaf 1 september moeten overstappen op het ‘gewone’ systeem van economische werkloosheid. Daarbij dragen ze zelf een deel van de kosten én zijn er strengere voorwaarden. Ze moeten bijvoorbeeld twee opleidingsdagen per maand voorzien voor hun bedienden.
  • Om vanaf 1 september een beroep te blijven doen op de regels, moeten bedrijven aantonen dat ze tussen 1 april en 30 juni voor gemiddeld 20 procent van het aantal gewerkte dagen tijdelijke werkloosheid hebben gebruikt. En dat dus al zeker tot het einde van dit jaar. Muylle sluit verdere versoepelingen niet uit, mocht het tot een tweede golf komen.
  • Uit een bevraging van hr-dienstenverlener SD Worx bleek onlangs dat één op de drie kmo’s tijdens de zomer gebruik zou maken van de steunmaatregel. Concreet voor de getroffen personeelsleden betekent dat overigens dat ze een uitkering krijgen die 70 procent van hun loon bedraagt, dit met een maximaal bedrag van om en bij de 1.900 euro.
  • In de krant De Tijd reageert het Verbond van Belgische Ondernemingen alvast enthousiast. ‘De crisis is allesbehalve voorbij en de vrees is dat ons een moeilijk najaar te wachten staat. Dan is het belangrijk dat bedrijven kunnen terugvallen op een soepele regeling’, zegt directeur-generaal Monica De Jonghe.
Meer