Britse Warren Buffett blijft in aandelen geloven: “TINA geldt nog altijd”

Nu de Federal Reserve al meermaals de rente heeft opgetrokken, is het volatiliteit troef op de beurzen. Sommige beleggers zoeken daarom andere horizonten op. Fondsbeheerder Terry Smith, ook wel de Britse Warren Buffett genoemd, blijft alle vertrouwen hebben in de aandelenmarkten.

De Federal Reserve heeft dit jaar al meermaals de rente opgetrokken om iets te doen aan de huidige inflatiesituatie. Zo is het leven in de Verenigde Staten vorige maand 9,1 procent duurder geworden. Dat is de grootste stijging van de levensduurte sinds 1981.

Dalende aandelenkoersen

Een stijgende rente is funest voor aandelen. Om te beginnen wordt het voor beleggers interessanter om te beleggen in vastrentende activa, zoals staatsobligaties. Daarenboven zorgt een rentestijging ervoor dat bedrijven meer geld op tafel moeten leggen als ze schulden maken. Dat kan op de winstmarges wegen, waardoor ze minder geld kunnen uitkeren aan de aandeelhouders.

De renteverhogingen van de Fed doen voornamelijk de techaandelen pijn. Dat komt omdat hun waarderingen gestoeld zijn op toekomstige winsten. Een hogere rente betekent dus dat die winsten teruggerekend naar nu, lager uitvallen.

Smith laat zich alvast niet afschrikken door de volatiliteit op de beurzen. “In deze inflatoire periode verwijs ik graag naar een populair acroniem: TINA, voluit ’there is no alternative’. Dat betekent dat aandelen in dergelijke omstandigheden de minst slecht presterende beleggingsinstrumenten zijn. Waarom? Sommige bedrijven zullen in reële termen in staat blijven om hun inkomsten te verhogen. Dat betekent dus dat ze een rendement op kapitaal kunnen genereren voor de aandeelhouders dat hoger ligt dan de inflatie”, schrijft hij in een brief aan zijn beleggers.

Vastrentende activa en grondstoffen

Volgens hem is het nu een slecht idee om te beleggen in vastrentende activa. “Vastgoed kan ook soelaas brengen, maar dat is een illiquide investering (het kapitaal zit vast voor een bepaalde periode, red.). Bovendien moet je rekening houden met allerhande kosten”, verduidelijkt hij.

Smith is ook geen voorstander van grondstoffen. “Dergelijke investeringen bieden geen rendement in de vorm van coupons of dividenden”, merkt hij op. De investeerder heeft het zelfs over de Greater Fool Theory. Die theorie stipuleert dat je alleen een bepaald goed kan verkopen aan iemand die bereid is om er meer voor te betalen, ongeacht of het correct gewaardeerd is.

Hij erkent dat het voor sommige beleggers verleidelijk kan zijn om aandelen te verkopen, om zo verdere dalingen op de markt te vermijden. De brede Amerikaanse index S&P500 noteert bijvoorbeeld zo’n 20 procent in het rood in vergelijking met de start van dit jaar.

“Het is een kunst om aandelen op het goede moment te kopen, zeker als de markten het slecht doen. Het is iets wat weinig mensen kunnen. Maar cash geld aanhouden in afwachting tot de situatie betert, is geen oplossing. De inflatie knibbelt aan de koopkracht”, merkt hij op. “Vroeg of laat weerspiegelen de aandelenkoersen de fundamentals, niet andersom.”

(fjc)

Meer