Britse spionageschrijver John le Carré overleden

De Britse schrijver John le Carré, bekend van tal van spionageboeken, is op 89-jarige leeftijd overleden aan een longontsteking, die niets met Covid-19 te maken had.

Dat maakte zijn agent Jonny Geller bekend.

Le Carré – zijn echte naam is David John Moore Cornwell – was zelf een voormalige Brits spion. Zijn loopbaan bij de geheime dienst stopte midden jaren zestig abrupt, nadat hij ontdekt werd door een dubbelspion. Cornwell doopte zich om tot Le Carré en stortte zich op het schrijven van spionageboeken en thrillers, waarmee hij ruim een halve eeuw successen zou boeken.

Verfilmde werken zijn ‘Tinker Tailor Soldier Spy’ en ‘The Russia House’, met de onlangs overleden Sean Connery. Een ander bekend werk, ‘The Little Drummer Girl’, werd uitgewerkt tot een tv-serie. Zijn laatste boek verscheen een jaar geleden, ‘Agent Running in the Field’.

‘Hij trotseerde het tijdperk van de Koude Oorlog en sprak onbevreesd de waarheid over de macht in de decennia die volgden’, zegt Jonny Geller. ‘Dit verschrikkelijke jaar claimt een literaire gigant en een humanitaire geest’, reageerde schrijver Stephen King.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20