Britse prins Harry en zijn vrouw Meghan stappen op als royal

Prins Harry, de kleinzoon van Queen Elizabeth, en zijn echtgenote Meghan Markle zetten een stap opzij als vooraanstaande leden van de Britse koninklijke familie. Ze worden financieel onafhankelijk.

‘We zijn van plan om onze tijd te verdelen tussen het Verenigd Koninkrijk en Noord-Amerika en onze plicht te blijven nakomen ten opzichte van de koningin en het Britse Gemenebest’, laat het koppel weten op Instagram. Prins Harry huwde in mei 2018 met de Amerikaanse Meghan Markle en vorig jaar kregen ze een zoon, Archie.

https://www.instagram.com/p/B7EaGS_Jpb9/

Hoewel de Britse tabloids zich in eerste instantie fan toonden van de Amerikaanse actrice, sloegen de relaties later helemaal om. De aanvaringen tussen het koppel en de roddelpers volgden elkaar op. De kosten voor de renovatie van hun woning, het gebruik van een privéjet, de familiebanden van Markle, alles wordt op de korrel genomen.

Lot van Diana vermijden

Prins Harry wil te allen prijze vermijden dat zijn echtgenote hetzelfde overkomt als zijn moeder Diana. Zij stierf in 1997 in Parijs bij een verkeersongeval, terwijl ze achterna gezeten werd door paparazzi. De prins, die pers verantwoordelijk houdt voor Diana’s dood, diende al verschillende klachten in tegen Daily Mail en The Sun.

Dat de beslissing om zich terug te trekken nu valt, is niet toevallig. Harry, Meghan en Archie zijn net teruggekeerd uit Canada, waar ze Kerstmis hadden gevierd. ‘De geografische balans laat toe om onze zoon groot te brengen met appreciatie voor de koninklijke traditie waarin hij is geboren’, klinkt het.

Plotse beslissing?

Er volgde een opmerkelijke reactie van Buckingham Palace. ‘De gesprekken met de hertog en hertogin van Sussex zitten nog in een vroege fase. We begrijpen de wens om het anders aan te pakken, maar het gaat hier om gecompliceerde zaken die enige tijd vergen om uit te werken’, staat in een mededeling.

Volgens BBC-journalist Jonny Dymond werd geen enkel lid van de koninklijke familie geconsulteerd over de beslissing. Op Twitter schrijft hij dat ‘het Paleis teleurgesteld is.’ Nog volgens de royalty-expert voelen de andere leden ‘zich gekwetst door de aankondiging.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20