Britse luchtvervuiling treft vooral de armste gebieden

Het Verenigd Koninkrijk moet strengere limieten voor luchtvervuiling invoeren. Dat moet de gezondheid van de Britse jongeren verbeteren. Dat heeft de oppositiepartij Labour gezegd in een reactie op een studie waaruit is gebleken dat er in het Verenigd Koninkrijk een nauw verband bestaat tussen luchtvervuiling en armoede.

“Vijf Londense wijken laten volgens de studie zowel de grootste kinderarmoede als de slechtste luchtkwaliteit van het hele land optekenen”, voert Labour aan. “Naarmate een gebied een hoger niveau van kinderarmoede kent, blijkt ook de luchtvervuiling toe te nemen.”

“Het grootste deel van de vijftig meest vervuilde gebieden van het land vertonen ook de hoogste percentages aan kinderarmoede.” Naast Londen blijken onder meer ook Birmingham, Southampton, Portsmouth, Sandwell en Walsall een hoge correlatie te tonen tussen kinderarmoede en luchtvervuiling.

Richtlijnen

In de elf lokale Britse regio’s die de aanbevolen richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) over luchtvervuiling – maximaal 10 microgram pollutie per kubieke meter lucht – overschrijden, leeft gemiddeld 39,5 procent van de kinderen in armoede. “Dat is veel hoger dan het nationale gemiddelde van 31 procent”, voert Labour aan.

“In totaal leven ongeveer 6,7 miljoen Britse kinderen in gebieden waar de luchtvervuiling de wettelijke limieten heeft overschreden. Volgens het onderzoek zouden ongeveer 2 miljoen van die kinderen ook in armoede leven.”

“Iedereen zou het recht moeten hebben op zuivere en veilige lucht, waar men ook woont”, benadrukte Jim McMahon, schaduwminister voor leefmilieu. “De uitbraak van de coronacrisis heeft duidelijk getoond dat volksgezondheid helemaal bovenaan de politieke agenda moet staan.”

“Dat moet beginnen met de lucht die we inademen. Labour heeft al een Clean Air Act voorgesteld, die een wettelijk recht op zuivere lucht zou vastleggen en wettelijke vereisten voor luchtkwaliteit op basis van het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie zou introduceren.”

“De regering verwierp echter de voorgestelde amendementen op de bestaande milieuwet”, betoogde McMahon. “De conservatieve regering weigert de gezondheid van Britse kinderen te beschermen en stemt tegen strengere limieten voor vervuiling.”

Wetgeving

Er werd eerder al vastgesteld dat het Verenigd Koninkrijk geregeld de Europese normen op het gebied van luchtvervuiling overschreed.

Op grond van de nieuwe Britse milieuwetgeving zouden eind volgend jaar nieuwe doelstellingen op het gebied van luchtvervuiling worden ingevoerd. “De luchtvervuiling in het Verenigd Koninkrijk is aanzienlijk verminderd sinds het begin van het afgelopen decennium”, zegt een regeringswoordvoerder in een reactie op de aantijgingen van Labour.

“Op nationaal niveau is de uitstoot van fijnstof met 11 procent gedaald, terwijl de uitstoot van stikstofoxiden tot het laagste niveau sinds het begin van de metingen is gezakt. Maar we weten dat er nog meer te doen valt.”

Enkele van de meest vervuilde steden – waaronder Londen, Birmingham en Portsmouth – hebben zones voor zuivere lucht ingevoerd in een poging de luchtvervuiling te verminderen. De vervuiling is vooral afkomstig van verbrandingsmotoren, de landbouw en houtkachels.

Meer