Bridgestone produceert band op basis van gerecycleerde en hernieuwbare materialen

Bridgestone produceert band op basis van gerecycleerde en hernieuwbare materialen
Bridgestone wil snel een band die voor 90 procent uit duurzame materialen bestaat. – Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images

Recyclage en alternatieve grondstoffen kunnen de productie van autobanden beduidend duurzamer maken. Dat blijkt uit een nieuw type dat door bandenfabrikant Bridgestone Americas wordt ontwikkeld. De nieuwe band bestaat voor het merendeel uit gerecycleerde en hernieuwbare materialen.

Bridgestone heeft van het nieuwe type inmiddels een reeks van tweehonderd demonstratie-banden afgewerkt en streeft naar eigen zeggen naar een samenwerking met een aantal autofabrikanten. Gehoopt wordt de band te kunnen gebruiken voor de volgende generatie elektrische suv-types en crossovers.

Guayule

De nieuwe band van Bridgestone bestaat voor 38 procent uit hernieuwbaar rubber en voor 37 procent uit gerecycleerd materiaal. Daarbij wordt onder meer gebruik gemaakt van synthetisch rubber, gebaseerd op gerecycleerde kunststoffen. Daarnaast wordt ook beroep gedaan op natuurlijk rubber dat afkomstig is van de planten hevea en guayule die in de Verenigde Staten worden geteeld.

Shulchi Ishibashi, chief executive van Bridgestone Global, benadrukte dat het bedrijf streeft naar een bandendesign dat voor 90 procent uit gerecycleerde en hernieuwbare materialen bestaat en voor het gebruik op personenwagens geschikt is.

De nieuwe banden werden ontworpen en ontwikkeld in het Americas Technology Center van Bridgestone in Akron in de Amerikaanse staat Ohio. De productie gebeurde in de Aiken County Passenger/Light Truck Radial Tire Plant van het bedrijf in Graniteville in South Carolina.

De site in Aiken heeft van de International Sustainability and Carbon Certification (ISCC) een erkenning gekregen voor transparantie en de traceerbaarheid van duurzame grondstoffen. De fabriek beschikt tevens over een zonnecentrale van acht hectare, die de hernieuwbare energie voor de productie van de installaties levert.

De banden bevatten een groot aantal materialen die afkomstig zijn van recyclage of een biologische origine hebben. Daarbij wordt onder meer gewag gemaakt van gerecycleerd monomeer – vervaardigd met herwonnen materialen zoals plastic flessen – om het synthetische rubber in de band te creëren. Daarnaast wordt ook beroep gedaan op gerecycleerd staal en roet.

Het nieuwe product is tevens de eerste autoband die gebruik maakt van natuurrubber dat afkomstig is van guayule, een woestijnstruik die wordt geteeld in het centrum voor landbouwonderzoek van Bridgestone in Eloy in de Amerikaanse staat Arizona.

Lokale teelt

Bridgestone heeft meer dan tien jaar besteed aan de ontwikkeling van guayule als alternatief voor geïmporteerd natuurrubber van de Hevea Brasiliensis, een rubberboom die vooral in Zuidoost-Azië wordt geteeld. Het bedrijf investeerde tot nu al meer dan 100 miljoen dollar in de ontwikkeling van het product.

Door gebruik te maken van een lokale teelt, kan Bridgestone ervoor zorgen dat de totale ecologische voetafdruk van het product aanzienlijk wordt verkleind. Door beroep te doen op plaatselijke landbouw hoeft immers niet langer gerekend te worden op een invoer uit andere delen van de wereld, waardoor de uitstoot van het transport in sterke mate kan worden beperkt.

Bovendien kan de guayule nieuwe kansen bieden aan de landbouw in het zuidwesten van de Verenigde Staten. De struik kan in die regio’s immers worden ingezet als alternatief voor bestaande gewassen, zoals alfalfa en katoen, die zwaar door droogte wordt geteisterd. Om guayule te laten groeien moet slechts de helft van het water worden gebruikt dat de traditionele teelten nodig hebben.

Guayule maakt deel uit van de plannen van Bridgestone om tegen het midden van deze eeuw uitstootneutraal te opereren. Bij de bandenproductie moet tegen dat tijdstip van 100 procent duurzame materialen gebruik worden gemaakt. Tegen het einde van dit decennium hoopt het bedrijf een commerciële productie van natuurrubber op basis van guayule te kunnen opzetten.

Autobanden hebben een zware impact op het leefmilieu. Geraamd wordt dat er jaarlijks ruim één miljard autobanden in de afvalverwerking terecht komen. Een aanzienlijk deel van die voorraad wordt verbrand, waarbij grote hoeveelheden koolstofdioxide worden uitgestoten.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

04:00