Brexit-voorbereidingen kostten Britse schatkist al 5 miljard euro

De Britse belastingbetaler telde al meer dan 4,4 miljard pond (5 miljard euro) aan belastinggeld neer om de brexit mogelijk te maken. Dat maakte de National Audit Office (NAO) vrijdag bekend.

In een nieuw rapport geeft de Britse waakhond voor overheidsuitgaven aan dat het bedrag van 4,4 miljard pond ook de personeelskosten en uitgaven voor externe adviseurs en reclame omvat. ‘We krijgen voor het eerst een duidelijk beeld van de uitgaven van de overheid’, stelde NAO-topman Gareth Davies. Anderzijds moet de NAO ook benadrukken dat het hier slechts om ‘een minimale schatting’ gaat, omdat sommige Britse ministeries beperkte gegevens aanleverden.

Verder stipt het rapport aan dat er op het hoogtepunt van de brexitperikelen, in oktober vorig jaar, maar liefst 22.000 ambtenaren voorbereidingen troffen voor het vertrek uit de Europese Unie. Op dat moment dreigde het Verenigd Koninkrijk er namelijk mee om de Unie te verlaten zonder een echtscheidingsakkoord, de zogenaamde ‘no deal-brexit’. Dat scenario kon afgewend worden, dankzij een uitstel.

Hoewel de Britse rekenkamer benadrukt dat het geen waardeoordeel velt over de noodzaak van deze uitgaven, grijpen politici deze cijfers aan om kritiek te geven. ‘De regering heeft de bevolking in het ongewisse gelaten’, stelt Meg Hillier, de voorzitter van de parlementaire commissie voor overheidsfinanciën. Het parlementslid van oppositiepartij Labour heeft het ook over ‘een gebrek aan transparantie’.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20