Brexit-onderhandelingen liggen opnieuw stil door positieve coronatest

De Europese brexit-onderhandelaar Michel Barnier en zijn Britse tegenhanger David Frost hebben hun gesprekken ‘voor een korte periode’ opgeschort, nadat een medewerker van Barnier positief testte op het coronavirus.

Net in de laatste rechte lijn van de brexit-onderhandelingen zien Barnier en Frost zich genoodzaakt de onderhandelingen tijdelijk stop te zetten. ‘Een van de onderhandelaars in mijn team heeft positief getest op COVID-19’, meldt Barnier donderdag op Twitter. Daarom zijn hij en Frost overeengekomen de pauzeknop in te drukken.

‘Ik sta in nauw contact met Michel Barnier’, reageerde Frost meteen. ‘De gezondheid van onze teams komt op de eerste plaats.’

De EU en het Verenigd Koninkrijk voeren momenteel intense onderhandelingen om een vrijhandelsakkoord mogelijk te maken. De tijd dringt, want het verdrag zou in werking moeten treden op 1 januari. Die dag verlaat het VK de Europese douane-unie en eenheidsmarkt en zonder akkoord gelden er dan opnieuw douanetarieven en quota op de goederenhandel over het Kanaal.

Donderdag wordt de brexit besproken tijdens de videovergadering van de Europese staatshoofden en regeringsleiders. Komend weekend volgt mogelijk een gesprek tussen Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en de Britse premier Boris Johnson, die wegens contact met een coronapatiënt in quarantaine zit.

Lees ook: Joe Biden waarschuwt Boris Johnson voor de gevolgen van een brexit voor Noord-Ierland

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20