De Brexit: op 4 dagen van ‘constructieve en respectvolle’ samenwerking naar ‘oorlog’

Toch hebben Howards woorden op zijn minst één verdienste: ze herinneren de Europeanen er aan dat ondanks de structurele fouten en de spanningen waarmee het vandaag kampt, zes decennia van Europese Unie de beste garantie op vrede zijn geweest voor de landen die er deel van uitmaken.”

De Britse premier Theresa May heeft vorige week in een zes bladzijden lange brief, geadresseerd aan Donald Tusk, de voorzitter van de Raad van Europa, meegedeeld dat Groot-Brittannië wel degelijk de Europese Unie wil verlaten en dat doet door artikel 50 in te roepen.

May schreef dat Groot-Brittannië de EU met de Brexit niet wil schaden, maar integendeel op zoek is naar ‘constructieve en respectvolle’ samenwerking.

Vrijdag liet de EU dan aan Groot-Brittannië weten dat de status van Gibraltar (dat sinds 1704 deel uitmaakt van het VK) onder de Brexitregeling zal worden voorgelegd aan Spanje.

Dat was voldoende om Lord Howard, een voormalig leider van de Britse Conservatieven, te laten verklaren dat exact 35 jaar geleden Margaret Thatcher oorlogstroepen naar de Falklandeilanden (een andere Britse enclave in een Spaanstalige regio) zond.

“Ik twijfel er niet aan dat ook de huidige premier dezelfde vastberadenheid aan de dag zal leggen om de mensen van Gibraltar te verdedigen,” aldus Howard.

Spanje diende Gibraltar door het Verdrag van Utrecht in het eerste kwart van de achttiende eeuw aan Groot-Brittannië af te staan, maar eist de soevereiniteit op het gebied terug.

Wie wil sterven voor Gibraltar? vraagt La Libre Belgique zich af:

“Hoe onrealistisch dit scenario ook mag klinken, het is verbluffend om een politicus van een EU-lidstaat (wat het VK nog altijd is) te horen zeggen  dat het gebruik van geweld tegen een andere lidstaat een mogelijkheid is.

Michael Howard vertegenwoordigt enkel nog zichzelf. Niettegenstaande zijn zulke uitlatingen koren op de molen van de harde kern binnen zijn partij, de Britse tabloids inbegrepen. Die gingen alle naarstig op zoek naar experts en vroegen hen hoe het zat met de capaciteit van Britse zeemacht om die van Spanje te verslaan.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20