Brexit: Credit Suisse raadt rijke klanten aan geld uit VK weg te halen

Vermogensbeheerders bij Credit Suisse raden hun rijkste klanten in Groot-Brittannië aan hun fortuin tegen januari weg te halen. Dat meldt de Financial Times.

Een gebrek aan duidelijkheid met betrekking tot de Brexit kan volgens de bankiers tot sociale onrust leiden nog voor op 14 januari over de Brexit-overeenkomst wordt gestemd. Groot-Brittannië zag de voorbije maanden al duizenden miljonairs het land verlaten

Niemand lijkt nog te begrijpen waartoe de Brexit zal leiden

Credit Suisse luidt de alarmbel over de onduidelijkheid rond de voor 29 maart 2019 geplande Brexit. De voorbije dagen wordt in verband met de Brexit dan ook eender wat gelezen en geschreven in commentaren en analyses. Niemand lijkt nog te begrijpen waartoe de Brexit zal leiden. Te beginnen met de Britse politieke klasse, die volledig verloren lijkt. Dat de datum van de Brexit zal worden uitgesteld lijkt vandaag dan ook de meest haalbare kaart.

Dat heeft de vermogensbeheerders bij Credit Suisse ertoe gebracht om hun belangrijkste klanten et contacteren en hen te melden dat vele klanten er al voor gekozen hebben om hun activa buiten het VK te plaatsen, met de suggestie hetzelfde te doen.

Credit Suisse deed het voorstel nadat de Britse premier May besloot om de stemming over de Brexit-deal uit te stellen tot na nieuwjaar, waardoor volgens de bank de periode van onrust enkel wordt verlengd.

De krant The Sun weet dan weer dat de Britse regering dinsdag de ondernemingen zal opdragen om met onmiddellijke ingang een ‘no-deal Brexit’ voor te bereiden.

Vluchten voor een ‘rijkentaks’

Volgens een woordvoerder van Credit Suisse weerspiegelt de suggestie die door een aantal van zijn bankiers wordt gedaan niet het officiële standpunt van de bank. Feit blijft dat het vooruitzicht op een potentiële no-deal Brexit en/of een machtsovername door Jeremy Corbyn een trend in gang heeft gezet waarbij steeds meer superrijken het land verlaten. Corbyn heeft er al mee gedreigd een ‘rijkentaks’ te introduceren mocht hij premier worden. Dat is een beproefd socialistisch recept, dat ook door de voormalige Franse president François Hollande werd geïmplementeerd, met catastrofale gevolgen. Sinds 2000 hebben niet minder dan 60.000 Franse miljonairs de deur achter zich dichtgetrokken, blijkt uit onderzoek van de New Wealth Group, om naar voorkeursbestemmingen als België en Zwitserland af te reizen.

Uit een recent rapport van New World Wealth, een migratieconsulent voor de superrijken, bleek onlangs dat het voorbije jaar alleen al ongeveer vijfduizend superrijken, met een waarde van minstens 1 miljoen dollar, uit de Britse hoofdstad Londen zijn weggetrokken.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20