Brazilië gaat rol Bolsonaro in opstand onderzoeken, nadat voormalige president op sociale media andermaal verkiezingsoverwinning Lula in twijfel trok

Het Braziliaans Hooggerechtshof heeft toestemming gegeven om de voormalige president Jair Bolsonaro op te nemen in het onderzoek naar de bestorming van het Praça dos Três Poderes in Brasilia.

Waarom is dit belangrijk?

In een video op sociale media trok ex-president Bolsonaro andermaal de verkiezingsoverwinning van zijn rival Lula in twijfel. De video werd een dag later snel verwijderd, maar is volgens de hoogste rechter van het land alsnog voldoende om de rol van Bolsonaro in de opstand van 8 januari te onderzoeken.

De essentie: Afgelopen vrijdag aanvaardde de hoogste rechter van het land, Alexandre de Moraes, een verzoek van de procureur-generaal om Bolsonaro in het onderzoek te betrekken.

  • Het Openbaar Ministerie zegt zich in het bijzonder op een video te richten die door Bolsonaro is opgenomen, twee dagen na de gewelddadige bestorming. In de video trekt de Braziliaan andermaal de verkiezingsoverwinning van zijn linkse rivaal Lula in twijfel. Hoewel hij de video een dag later heeft verwijderd, is die volgens aanklagers voldoende om Bolsonaro’s gedrag in aanloop naar de bestorming te onderzoeken.
  • Het onderzoek zal nagaan of Bolsonaro een van de “intellectuele auteurs” is van de bestorming.
  • Als reactie op het nieuws liet Bolsonaro’s advocaat Frederick Wassef in een verklaring weten dat de voormalig president “de daden van vandalisme en vernieling fel verwerpt”. Bolsonaro beweert daarnaast dat vermeende “infiltranten” de aanwezige demonstranten tot de bestorming hebben aangezet. Het is een onbewezen stelling die een groot deel van zijn medestanders verkondigen.
  • Bolsonaro heeft ook nog altijd geweigerd publiekelijk zijn nederlaag toe te geven, iets wat hardcore aanhangers hebben opgevat als stilzwijgende steun voor hun voortdurende kruistocht om de uitslag ongedaan te maken.

Onderzoek: De Braziliaanse autoriteiten zijn momenteel ook bezig te onderzoeken wie Bolsonaro’s radicale aanhangers in staat heeft gesteld het Praça dos Três Poderes te bestormen. Zo wordt er gekeken wie de bussen regelde die de duizenden Bolsonaro-aanhangers naar de hoofdstad hebben vervoerd en wie hen financierde. 

Handleiding voor het plegen van een coup

Bondgenoot Anderson Torres: Veel aandacht gaat ook uit naar Anderson Torres, de voormalige minister van Justitie van Bolsonaro. Na de verkiezingen werd hij op 2 januari hoofd beveiliging van het federale district Brasilia en was dus verantwoordelijk voor de beveiliging in de Braziliaanse hoofdstad.

  • Vorige week raakte bekend dat in het huis van de voormalige minister “een handleiding voor een coup” is gevonden.
  • Het gaat om een handgeschreven handleiding over wat te doen als Bolsonaro de verkiezingen van zijn uitdager Lula zou verliezen. Volgens de handleiding zou de regering het Kiescollege overnemen en Bolsonaro als winnaar uitroepen.
  • De handleiding werd aangetroffen tijdens een huiszoeking in zijn woning in Brasilia. 
  • De Braziliaan werd zaterdag op het vliegveld in de hoofdstad gearresteerd, nadat hij terugkeerde van een vakantie in de VS.

Druk op de Amerikanen: Intussen klinken de stemmen steeds luider die roepen voor de uitzetting van Bolsonaro uit de VS. De Braziliaan vertrok op 30 december naar Florida, waar hij sindsdien in het huis van vechtsporter José Aldo verblijft, buiten het bereik van het Braziliaans Hooggerechtshof.

(ns)

Meer