“Braziliaans Amazonegebied dreigt in handen drugshandelaars te vallen”

Brazilië loopt het risico om de controle over zijn uitgestrekte regenwoud aan de georganiseerde misdaad en drugssmokkelaars te verliezen. Die waarschuwing komt van Luis Roberto Barroso, een rechter bij het Braziliaanse Hooggerechtshof. Het regenwoud van de Amazone is volgens Barroso nu al nagenoeg een compleet wetteloos gebied geworden en van die omstandigheden zouden criminele bendes gebruik maken om drugs te smokkelen.

Waarom is dit belangrijk?

Onder het bestuur van Jair Bolsonaro, die nog tot eind van dit jaar president van Brazilië blijft, werd het Amazonegebied met een zware ontbossing geconfronteerd. Illegale activiteiten op het gebied van houtwinning en mijnbouw werden door Bolsonaro minstens gedoogd. Die wetteloze omstandigheden hebben ook voor andere illegale praktijken een vruchtbare bodem gecreëerd.

Oprukkende georganiseerde misdaad: “Brazilië loopt het risico de soevereiniteit over het Amazonegebied te verliezen”, betoogde rechter Barroso. “Die dreiging is niet afkomstig van een ander land, maar moet worden gelinkt aan de georganiseerde misdaad.”

  • De oprukkende criminaliteit in het Amazonegebied zou bijzonder zware gevolgen kunnen hebben, die zich ook buiten de Braziliaanse landsgrenzen zouden kunnen laten voelen.
    • Het behoud van het Amazonegebied, dat enorme hoeveelheden
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.