Brandend schip met 1.000 Porsches nu op 3.000 meter diepte

Het vrachtschip Felicity Ace vatte twee weken geleden midden op zee vlam. Tijdens een sleepoperatie verloor het schip zijn stabiliteit en zonk het. Het verlies wordt geraamd op 155 miljoen dollar voor Volkswagen.

Het nieuws heeft veel stof doen opwaaien, en veel autoliefhebbers ontroerd. Voor de kust van de Azoren in de Atlantische Oceaan is op 16 februari een schip in brand gevlogen dat op weg was naar de Verenigde Staten en dat 4000 auto’s van Volkswagen vervoerde, waaronder meer dan 1000 Porsches. Aan boord waren ook Bentleys en Lamborghini’s, volgens de Wall Street Journal. Lithiumbatterijen werden als schuldige aangewezen voor de brand.

Puin en olieresten

Dinsdagochtend is het schip gezonken, zo meldde de Portugese marine, zoals gemeld door BFM Business: “Het koopvaardijschip ‘Felicity Ace’ is gezonken op ongeveer 25 zeemijl (46 km) van de Portugese exclusieve economische zone.”

Op 24 februari was een sleepoperatie begonnen. Het vrachtschip verloor echter zijn stabiliteit en zonk vervolgens. In het gebied waar het schip zonk, is het water meer dan 3.000 meter diep. Puin en olieachtige resten waren nog steeds zichtbaar op de plaats van het ongeluk, voegde de marine eraan toe. Een team met anti-vervuilingsbarrières moet de site nu gaan opschonen.

De bemanning van het schip werd gered bij het uitbreken van de brand.

155 miljoen dollar aan verliezen

Het analysebedrijf Russell heeft een rekensom van het incident gemaakt: deze brand zou voor de Volkswagen-groep een verlies van 155 miljoen dollar betekenen. Dit slechte nieuws komt op een ogenblik dat het concern reeds onder druk staat. Door het tekort aan halfgeleiders is het zijn eerste plaats op de wereldranglijst wat het aantal geregistreerde auto’s betreft kwijtgeraakt en verliest het marktaandeel, zelfs in Europa.

(am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20