Botox krijgt een concurrent en die is 20% goedkoper

In de Verenigde Staten heeft de Food & Drug Administration (FDA) zijn goedkeuring gehecht aan de lancering van Jeuveau, een nieuwe behandeling voor het verwijderen van rimpels. Jeuveau is een product van de de onderneming Evolus uit Californië en zal volgens de onderneming deze lente op de markt verschijnen. Het product kan een belangrijke concurrentie betekenen voor het bekende Botox van het Ierse bedrijf Allergan. Een behandeling met Jeuveau zou immers veel goedkoper uitvallen.

Allergan zegt echter dat Jeuveau op basis van een gestolen recept is gecreëerd. Het bedrijf heeft aan de United States International Trade Commission (ITC) gevraagd een onderzoek te starten.

Handelsmerk

Allergan bracht Botox op het einde van de jaren tachtig van de vorige eeuw op de markt. Het bedrijf had voor het recept van het product een handelsmerk verworven. Daardoor zal de formule van Botox eeuwig eigendom blijven van de Ierse onderneming. Dat bezorgt Allergan een grote controle op de markt. Botox heeft op de Amerikaanse markt voor het verwijderen van rimpels – die momenteel een waarde van 3,5 miljard dollar vertegenwoordigt – een aandeel van 70 procent.

Een handelsmerk heeft tegenover een octrooi, dat meestal bij nieuwe farmaceutische producten wordt aangevraagd, echter een belangrijk nadeel. Bij een handelsmerk kunnen concurrenten immers altijd proberen het recept van het product na te maken.

Evolus beweert nu inderdaad de formule van Botox te hebben kunnen namaken. Maar Allergan houdt vol dat de formule illegaal is verkregen. De Ierse onderneming beweert dat een voormalig werknemer bij zijn partnerbedrijf Medytox de formule heeft gestolen en aan Evolus heeft gegeven. Allergan heeft daarom gevraagd dat de International Trade Commission de lancering van Jeuveau zou blokkeren.

Evolus noemt de beschuldigingen van Allergan compleet ongegrond. “De klacht en de timing weerspiegelen de bezorgdheid die is ontstaan door de lancering van Evolus en de dreigende concurrentie voor het Botox-merk,” aldus het bedrijf. “Men kan hier gewag maken van een volgende juridische manoeuvre in een lange reeks pogingen van Allergan en Medytox om de concurrentie te verstikken en de keuze van artsen en consumenten te beperken. We zullen onze intellectuele eigendom dan ook krachtig verdedigen.”

Mohawk

Evolus verwijst daarbij naar een reeks procedures die Allergan en Medytex in het verleden al hadden opgezet om de concurrentie weg te werken.

Allergan is hetzelfde bedrijf dat twee jaar geleden zes patenten voor Restasis overdroeg aan de gemeenschap van de Saint Regis Mohawk. Dat moest een behandeling van de onderneming tegen droge ogen tegen generieke concurrentie beschermen. Deze claim is nu in hoger beroep bij het Hooggerechtshof. Lagere rechtbanken hadden de klacht eerder afgewezen.

Waarnemers noemen de inzet voor Allergan bijzonder hoog. Botox is voor de Ierse onderneming van groot belang. Het product vertegenwoordigde vorig jaar 23 procent van de volledige omzet van Allergan. Jeuveau zou volgens Evolus tussen 20 procent en 25 procent goedkoper zijn dan een behandeling met Botox. Allergan dreigt dan ook een aanzienlijk marktaandeel te kunnen verliezen.

Experts wijzen er daarbij nog op dat bovendien het aantal esthetische therapieën in de Verenigde Staten lijkt toe te nemen. Dat is vooral het geval in de demografie onder de grens van dertig jaar. Volgens de American Society of Plastic Surgeons zijn sinds het begin van dit decennium de injecteerbare procedure met neurotoxines in de leeftijdsgroep tussen twintig en negenentwintig jaar met 28 procent toegenomen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20