Brits premier Boris Johnson is van plan fors te besparen bij de openbare omroep BBC. Dat schrijft de Britse krant The Times zondag.
Eerst en vooral zal het financieringsmodel voor de omroep herbekeken worden. Johnson wil de verplichte bijdrage via kijk- en luistergeld, zo’n 185 euro per jaar, laten schrappen. Tegenwoordig is het niet-betalen van die bijdrage nog strafbaar, maar het systeem is sowieso gecontesteerd in het Verenigd Koninkrijk.
Als het kijk- en luistergeld effectief plaats ruimt voor een vrijblijvend systeem van abonnementen, betekent dat een serieuze aderlating voor BBC. De inkomsten uit dat systeem staan in voor ongeveer 75 procent van het budget voor tv, radio en internet. De totale begroting van de openbare omroep bedraagt omgerekend 5,8 miljard euro.
61 radiozenders
The Times vermeldt ook nog plannen van Johnson om het radio-aanbod van stevig in te perken. Momenteel beschikt BBC nog over 61 radiostations, maar die mogen, wat Johnson betreft, verkocht worden. Enkel informatiezender Radio 4 en cultuurzender Radio 3 zouden aan boord blijven.
Boris Johnson staat al langer bekend als kritisch tegenover BBC. Hij hekelt de ‘pro-Europese houding’ van de publieke omroep rond de brexit. Maar vooral Dominic Cummings, de belangrijkste adviseur van Johnson, geldt als een tegenstander van de openbare omroep.