Boris Johnson waarschuwt ‘dikke’ Britten: ‘We moeten er iets aan doen’

Omdat overgewicht een risicofactor is bij coronapatiënten, wil de Britse premier Boris Johnson het aantal zwaarlijvige Britten omlaag krijgen. ‘We moeten er met z’n allen werk van maken’, klinkt het.

Jarenlang zag Johnson geen graten in het feit dat de Britten (na de Maltezen) de meest zwaarlijvige Europeanen zijn. Dat blijkt toch uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) die aangeven dat meer dan de helft van de volwassenen in het Verenigd Koninkrijk te zwaar is. Maar nu heeft de Britse premier, die zelf in april met het coronavirus op intensieve zorgen terechtkwam, het spreekwoordelijke licht gezien.

De Britse regering heeft de plicht om deze problematiek aan te pakken, verkondigde Johnson maandagochtend op Times Radio. ‘Ik heb altijd een zeer libertaire houding gehad als het ging om obesitas. Maar als je kijkt naar de cijfers, als je kijkt naar de druk op onze nationale gezondheidsdienst NHS. Ik vrees dat, als je ons prachtige land vergelijkt met andere Europese landen, we aanzienlijk dikker zijn dan de anderen’, zei Johnson.

Coca-Cola duurder

Waar Johnson ingrijpen in de gezondheid van burgers vroeger nog afdeed als tekenen van een ‘nanny state’, drukt de Britse premier nu de Britten op het hart om gewicht te verliezen. ‘We moeten er met z’n allen werk van maken’, zei Johnson, die geen concrete maatregelen wou opsommen. Achter de schermen klinkt het dat hij zijn mening herzien heeft over de belasting op suikerhoudende dranken. In 2018 werd een blikje Coca-Cola daardoor ongeveer 18 pence duurder.

De coronapandemie heeft in het Verenigd Koninkrijk het leven gekost aan meer dan 43.000 mensen. ‘Het is een ramp geweest. Een absolute nachtmerrie voor het land’, besloot Johnson, die beloofde om lessen te leren uit het verloop van de crisis.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20