Brits premier Boris Johnson naar intensieve zorgen overgebracht

De toestand van de Britse premier Boris Johnson, die strijdt tegen het coronavirus, is verergerd.

De 55-jarige Johnson maakte op 27 maart bekend dat hij positief testte op het coronavirus, maar voelde zich tot afgelopen weekend sterk genoeg om de ziekte thuis te bestrijden in quarantaine. Maar omdat de koorts na een tiental dagen niet verdween, werd hij zondagavond opgenomen in het ziekenhuis St Thomas in Londen. Dat is voor een regeringsleider geen vanzelfsprekende stap, wat waarnemers deed vermoeden dat er iets ernstigs aan de hand moest zijn.

De Britse regering suste en zei dat het om een voorzorgsmaatregel ging. In de loop van maandag stuurde Johnson zelf geruststellende signalen uit naar de buitenwereld via Twitter. Maar in de avond is hij verhuisd naar de afdeling intensieve zorgen. Rond 20 uur Belgische tijd zou zijn medisch team de beslissing genomen hebben, nadat zijn toestand in de loop van de namiddag verslechterde. Wellicht had hij ademhalingsproblemen en werd hij daarom in de buurt van een beademingstoestel gebracht. Volgens de Britse pers was Johnson de hele tijd bij bewustzijn.

Premier Raab?

Naast de persoonlijke, zijn er ook de politieke gevolgen. Johnson bleef maandag officieel de Britse regering leiden, maar zal dat nu wellicht niet meer verder kunnen doen. Minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab is de eerste in lijn om Johnson ad interim te vervangen, mocht de premier zijn taken niet meer kunnen vervullen. Johnson heeft Raab al officieel gevraagd ‘om waar nodig’ zijn rol over te nemen.

Dominic Raab, de tijdelijke vervanger van Brits premier Boris Johnson – EPA

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20