Bordeaux omarmt (eindelijk) nieuwe druivenrassen

In de zomer van 2019 liet belangengroep van de basis-Bordeaux AOC en Bordeaux Supérieur eindelijk principieel haar veto vallen tegen zeven nieuwe druivenvariëteiten en werkte in de maanden daarna een concreet voorstel uit (lees: Stijlbreuk in Bordeaux?). Naar conservatieve Bordelaise normen een ware paleisrevolutie.

Naast allerlei kwaliteitsgrendels en het experimentele karakter van dit voorstel was het echter wachten op het INAO (Institut National de l’Origine et de la Qualité, de waakhond van de beschermde appellaties), dat eerst het dossier grondig moest doorpraten met alle belanghebbende partijen, en dan groen licht geven. Ook al was dé objectieve motor achter dit voorstel natuurlijk het feit tijdig druivenrassen te toetsen die binnen pakweg tien jaar als schimmel- en ziekteresistente ‘bijpluk’ van de klassieke variëteiten konden ingezet worden, om zo de klimaatopwarming te counteren.

Ruim een jaar later is de kogel dan eindelijk door de kerk, want een paar weken geleden gaf het INAO haar officiële toestemming aan de 4.500 producenten van basis-Bordeaux en Bordeaux Supérieur om deze nieuwe variëteiten (op beperkte en nog steeds experimentele schaal) te planten.

Althans: niet allemaal, want eentje viel uit de boot. In wit werden de Alvarinho en Liliorila wél aanvaard, maar de Petit Manseng afgewezen. Waarom is op dit moment niet meteen duidelijk. De vier rode kanshebbers Arinarnoa, Castets, Marselan en Touriga Nacional werden wél allemaal probleemloos goedgekeurd.

Wijngaard in Bordeaux
Isopix

Op korte termijn zullen we als eindconsumenten het effect echter niet direct proeven. Het aantal beperkende maatregelen blijft immers overeind. Een domein mag bijvoorbeeld niet meer dan 5% van de percelen beplanten met deze nieuwkomers en tot maximaal 10% mengen in de blend, zonder bovendien de aanwezigheid van de voorlopig nog experimentele druif op het label te vermelden.

Verwacht wordt dat binnen tien jaar na de evaluatie een definitief lastencahier kan opgesteld worden voor deze zes nieuwkomers, en de Bordelais – althans toch de brede basis van de piramide –  zo haar druivenareaal voor het eerst in zoveel decennia fundamenteel verruimt.

Meer
Wijn Insider