Boostershots werken goed tegen ernstige Covid-gevallen, blijkt uit Israëlische data

Een derde vaccinatie met een Covid-19-vaccin lijkt het aantal Delta-gevallen aanzienlijk in te perken. Tegelijk voorkomt ze ernstige ziekte, blijkt uit een Israëlische studie. Israël is het eerste land dat boosters aanbiedt. 

Onderzoekers van het Israëlische ministerie van Volksgezondheid en belangrijke wetenschappelijke instituten, ontdekten dat een boosterdosis van het coronavaccin nog meer bescherming biedt. Twaalf dagen na een boosterdosis van Pfizer, daalde het risico op besmetting en ernstige ziekte. Mensen met een derde dosis lopen wel tien keer minder risico dan mensen met twee doses. Dat meldt het onderzoek.

De Delta-variant, die besmettelijker is dan Alpha, deed de Covid-19-gevallen weer opflakkeren in veel landen. Ook in Israël. Daardoor zijn er plannen ontstaan om extra doses toe te dienen. Op 12 juli keurde de Israëlische autoriteiten een boostershot van het Pfizer-vaccin goed. Kwetsbare burgers en mensen van 60 jaar of ouder konden op 30 juli hun derde prik gaan halen. 

“De resultaten zijn belangrijk voor landen naar die strategieën zoeken om de pandemie in te perken”, zeggen Yinon M. Bar-On van het Weizmann Institute of Science en collega’s in de paper. “Onze bevindingen tonen de effectiviteit van een boosterdosis duidelijk aan, zelfs tegen de dominante Delta-variant.”

Derde dosis bevordert ongelijkheid

Een derde vaccindosis toedienen is echter controversieel. Het wordt gezien als een hap uit de vaccinvoorraden voor lage- en middeninkomenslanden. Daar blijft de vaccinatiegraad hardnekkig laag.

Amerikaanse volksgezondheidsadviseurs komen maandag bijeen om de boosterdosis te bespreken. Het Witte Huis streeft ernaar om tegen 20 september te beginnen met het toedienen van de derde prik. Er is haast, want de hoeveelheid antilichamen neemt stilaan af, terwijl Delta zich steeds meer verspreidt. 

Ondertussen heeft Israël de leeftijd om in aanmerking te komen voor een derde dosis verlaagd. Het Ministerie van Volksgezondheid van het land zei zondag dat het de campagne uitbreidt naar alle inwoners van 12 jaar en ouder.

Door de snelle vaccinatiecampagne van Israël was eind maart meer dan de helft van de bevolking volledig ingeënt tegen Covid-19. Daardoor daalde het aantal gevallen tegen juni tot minder dan 2 per miljoen per dag, volgens de studie. Het aantal gevallen in Israël is de laatste maanden voornamelijk door de Delta-variant weer gestegen. (mah)

Meer