Booking.com: Reizigers hebben meer overnachtingen geannuleerd dan geboekt

Reisspecialist Booking Holdings heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 2,3 miljard dollar. Dat betekende een daling met 19 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf leed een verlies van 699 miljoen dollar. Tijdens de eerste drie maanden vorig jaar had Booking nog een winst van 765 miljoen dollar gerealiseerd.

De cijfers van Booking vormen een duidelijke weerspiegeling die de coronacrisis tot nu toe op de wereldwijde reissector heeft gehad.

Op het platform van Booking.com werden tijdens de eerste drie maanden voor 12,4 miljard dollar overnachtingen geboekt. Dat was een daling met 51 procent tegenover het eerste kwartaal vorig jaar. Het aantal boekingen viel met 43 procent terug. Het bedrijf wijst er wel op dat een gedeelte van het verlies te wijten is aan het boeken van waardeverminderingen op belangen in andere bedrijven en overgenomen activiteiten.

Dieptepunt

Glenn Fogel, topman van Booking, erkende dat de onderneming een moeilijke periode doormaakt. Hij waarschuwde daarbij dat de impact van de crisis tijdens het tweede kwartaal nog groter zal zijn dan tijdens de eerste drie maanden van het jaar.

Pas rond midden maart werd immers de invloed van de coronapandemie op de operaties van het bedrijf duidelijk. ‘In maart werden meer overnachtingen geannuleerd dan geboekt,’ aldus Fogel. ‘Tijdens de maand april kende het aantal overnachtingen een achteruitgang met 85 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar.’

Om de impact van de crisis te helpen opvangen, heeft Booking beslist om de inkoop van aandelen stop te zetten. Tevens werden een aantal andere besparingen doorgevoerd. Het marketingbudget voor het eerste kwartaal werd van 1,2 miljard dollar naar 851 miljoen dollar teruggebracht.

Van het management werd een looninlevering gevraagd. Ook gaf het bedrijf aan voorlopig ook geen nieuw personeel te zullen aanwerven. Booking heeft op dit ogenblik wereldwijd nog 17.500 werknemers, verdeeld over tweehonderd kantoren.

Fogel zei nog dat een volledig herstel van de reissector wellicht een lange tijd in beslag zal nemen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20