Bonuspot in crypto: kleine miner haalt beloning van 540.000 dollar in Ether (ETH) op

168 Ether-munten of 540.000 dollar. Dat is de beloning die één kleine delver van de cryptomunt Ether, token van het netwerk Ethereum, eerder deze week ophaalde als block reward. Gemiddeld ligt zo’n blokbeloning van Ethereum rond de 4 ETH. Deze zielsgelukkige cryptominer kreeg dus ongeveer 42 keer meer waar voor z’n geld.

Waarom is dit belangrijk?

De kans dat de cryptominer in kwestie met een redelijk arsenaal aan computerrekenkracht een hele blok mijnde, was 1 op 1,4 miljoen. Je computer kan dus je hele leven aanstaan zonder dat zoiets gebeurt.

Block rewards zijn nieuwe Ether-munten die aan cryptominers worden toegekend voor het als eerste oplossen van een complex wiskundig probleem en de creatie van een nieuw blok met geverifieerde Ether-transacties. Miners (of delvers) gebruiken netwerken van computers om dit te verwezenlijken. Elke keer dat een nieuwe blok wordt aangemaakt, wordt het geverifieerd door alle andere concurrerende miners. Dan wordt er een nieuw wiskundig probleem geïntroduceerd en kunnen de miners opnieuw beginnen, aldus Investopedia.

Mining pool

De bewuste miner opereerde maandag laatstleden via de 2miners Ethereum SOLO-pool, toen een volledige blok werd gedolven en een beloning van 168 ETH werd uitgereikt. Dat schrijft althans cryptonieuwssite Cointelegraph. Zo’n mining pool is een groep van cryptodelvers die de rekenkracht van hun computers via een netwerk combineren om de kans op het stuiten op een block of het anderszins succesvol delven van crypto te vergroten.

In verhouding tot het het gangbare aantal miners in zo’n pool was het in deze betrekkelijk kalm. De pool produceerde 1,5 terrahash (TH) per seconde aan rekenkracht, en de gemiddelde gebruikersbijdrage was 1,86 gigahash (GH) per seconde aan rekenkracht. De gelukkige Ethereum-miner droeg met 2,25 GH/s wel meer bij dan de gemiddelde miner.

Ethereum-miners niet de enige gelukkigen

Ethereum is niet het enige cryptonetwerk waar waardevolle beloningen worden uitgereikt. Onlangs heeft ook een Bitcoin-miner een absurd hoge blokbeloning ontvangen. De miner, die de Solo CK-pool gebruikte, ontving op 11 januari een beloning van 6,25 BTC (bijna 270.000 dollar) voor het mijnen van een volledig Bitcoin-blok.

Bij Ethereum zullen zo’n gevallen naar verwachting verdwijnen, nadat het systeem van proof of work naar proof of stake-methode is overgegaan. De creatie van blokken zal bij deze methode namelijk gebeuren door het inzetten (staken) van cryptomunten.

(jvdh)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.