Blijven zitten en sluiten om 23 uur: horeca is klaar voor de heropstart

In de horeca stijgt de nervositeit om te heropenen op 8 juni. Om helemaal voorbereid te zijn, heeft de sector in overleg met de experten van de GEES een plan uitgewerkt. Het Laatste Nieuws kon het inkijken, al stelt persagentschap Belga dat nog niet alle maatregelen afgeklopt zijn.

Waarover gaat het? De horecasector blijft druk zetten om perspectief te verkrijgen over een heropening. Zondag waarschuwde Matthias De Caluwe van Horeca Vlaanderen nog voor een reeks faillissementen en een zware ontslaggolf, als ‘er deze week geen duidelijkheid komt’. Nu is het plan van de federale regering nog om de knoop door te hakken op de Nationale Veiligheidsraad van 3 juni. ‘De tijd tussen een beslissing en een eventuele opening vanaf 8 juni is gewoon te kort’, klonk het nog.

Maar? Achter de schermen werkt de sector hard aan initiatieven en maatregelen om de heropstart in goede banen te leiden. Teken aan de wand is het terrassenplan van de stad Kortrijk, dat overal navolging krijgt. De bedoeling daarbij is om de capaciteit van de horecazaken in openlucht drastisch op te schroeven. Daarnaast stak de sector nog de koppen samen met de GEES (Groep van Experten belast met de Exit-strategie) over enkele regels. Dit zijn er enkele:

  • Keukenpersoneel moet minstens om het halfuur de handen wassen.
  • Elke horecamedewerker draagt verplicht een mondmasker.
  • De zaakvoerder mag klanten met gezondheidsklachten weigeren.
  • Er mogen maximaal vier klanten aan één tafeltje zitten (er is wel een uitzondering voor grotere gezinnen).
  • Reserveren is aanbevolen, maar niet verplicht. Idem dito voor elektronisch betalen.
  • Iedereen moet aan tafel blijven zitten: rechtstaan mag enkel voor een toiletbezoek of om de zaak te verlaten.
  • Zelfs de tafel verlaten voor een rookpauze mag niet. Wie wil roken, moet meteen een plaats op het terras innemen.
  • Om 23 uur is het hoe dan ook gedaan: de cafés en restaurants moeten sluiten.

Komt er nog bij: de timing. Het voorstel spreekt over vier belangrijke data. Op 8 juni zouden alle horecazaken mogen heropenen. Op 8 juli komt er een evaluatie, waarbij verstrengen niet uitgesloten is. Nog een maand later volgt er een tweede evaluatie en na 31 augustus kunnen bovenstaande maatregelen grondig herdacht worden. In ruil eist de sector bijkomende steunmaatregelen. ‘Wij stellen ons vragen of de anderhalvemetereconomie in de horeca economisch haalbaar is’, vat alles samen.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.