Megaterrassen moeten horeca redden

Verscheidene steden en gemeenten bekijken of ze hun horecazaken een uitbreiding van hun terrassen kunnen geven. Dat moet cafés en restaurants een extra boost geven bij hun heropstart.

De Nationale Veiligheidsraad komt op 3 juni opnieuw bijeen om te beslissen over verdere versoepelingsmaatregelen voor onder meer de horeca. Mogelijk wordt dan beslist of restaurants en cafés op 8 juni al dan niet gedeeltelijk mogen heropenen. Verscheidene steden en gemeenten anticiperen daarop en werken plannen uit om de capaciteit van de horecazaken in de buitenlucht op te voeren.

Zo verlaagt de kustgemeente Blankenberge de belastingen op terrassen voor het jaar 2020. Horecazaken krijgen er de kans om hun terrassen uit te breiden. ‘Als de horecazaken open mogen gaan, zal dat met veel respect voor social distancing zijn. Grotere terrassen zijn daar een oplossing voor’, zegt burgemeester Daphné Dumery (N-VA). De toegang tot de Grote Markt wordt beperkt voor gemotoriseerde voertuigen, zodat horeca-terrassen mogelijk worden in de aanpalende straten.

‘Terrassenplannen’

Nadat Kortrijk en Brugge recentelijk aankondigden de terrassen voor hun horeca te willen verdubbelen, belooft ook de stad Brussel met een ’terrassenplan’ te komen. De steden denken eraan meer terrassen toe te laten op de stoep of in voetgangerszones, en ze te ruimer te spreiden. Brussels schepen van Economische Zaken Fabian Maingain (DéFI) maakte maandagavond op de gemeenteraad bekend dat al 200 horecazaken een terrasuitbreiding hebben aangevraagd.

Lees ook: Horeca gaat overal geleidelijk terug open, behalve in België

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20