Horeca gaat overal geleidelijk terug open, behalve in België

In België wordt de geleidelijke heropening van restaurants en andere horeca onder strikte voorwaarden voorlopig nog tot tenminste 8 juni uitgesteld. In andere landen van de EU gebeurt dat sneller.

De horecasector kreeg in ons land nog steeds geen duidelijk antwoord op de vraag waneer café’s en restaurants terug open kunnen. Dat was woensdag niet anders. De Nationale Veiligheidsraad gaf geen enkele bijkomende informatie over de mogelijk heropeningsdatum van onze horeca.

In het buitenland is de gedeeltelijke heropening al wel een feit of is er op zijn minst duidelijkheid over de daarvoor geplande data.

Spanje

In Spanje mogen de restaurants, net zoals hier, voorlopig enkel afhaalmaaltijden aanbieden. Maar vanaf 11 mei mogen klanten ook opnieuw maaltijden nuttigen in het restaurant zelf, al mag dat nooit aan meer dan 50 procent van de beschikbare tafels, om ‘social distancing’ te respecteren.

Italië

Ook in Italië is er vooralsnog enkel sprake van afhaalmaaltijden, en dat sinds afgelopen maandag. Maar ook daar is de timing voor een volwaardige heropening intussen duidelijk. Vanaf 1 juni kan je daar weer op restaurant.

Nederland

In Nederland werd woensdag bekend dat de horeca op 1 juni opnieuw aan de slag kan, op voorwaarde dat 1,5 meter afstand wordt gehouden. Er gelden bijkomende hygiënemaatregelen en bezoekers moeten vooraf een tafel reserveren. Daarvoor geldt een maximum van dertig personen. Dit betekent dat terrassen deels weer open kunnen.

Duitsland

In Duitsland gaat de horeca komend weekeinde geleidelijk terug open. Dat hebben de 16 deelstaten beslist. Voor toeristen zouden er vanaf eind mei weer bedden beschikbaar moeten zijn. De opening verloopt tot 22 mei in fases. Ze gaat gepaard met allerlei voorschriften om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het gaat dan om hygiëne, afstand houden en bescherming van de medewerkers in de bediening.

Frankrijk

In Frankrijk staat de heropening van de horeca voor 15 juni geprogrammeerd, al blijft die datum voorwaardelijk en moet elke versoepeling door het Elysée worden bevestigd.

Horeca Vlaanderen

In een reactie op de maatregelen die de Nationale Veiligheidsraad woensdag bekendmaakt, vraagt CEO Matthias De Caluwe van Horeca Vlaanderen naar meer duidelijkheid over de regeling voor voedingskramen. Voor de rest van de horecasector blijft de situatie ongewijzigd. Zoals eerder is meegegeven, is de datum voor de heropstart ten vroegste 8 juni. Dat is nog geen definitieve datum.

De heropstart voor de horeca zal onder meer afhankelijk zijn van de impact van de versoepelingen in andere sectoren de komende weken. “Ik wil dan ook iedere Belg oproepen om alles verder strikt na te leven de komende weken. Zo kan onze sector terug van start gaan en kunnen we weer samen genieten. Want geef toe dat we dit toch enorm missen”, zegt De Caluwe.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20