Horeca Vlaanderen eist snelle beslissing over heropening

Er moet dringend meer duidelijkheid worden gecreëerd over de heropening van de Vlaamse horecasector. Anders dreigen een reeks faillissementen en een zware ontslaggolf. Dat heeft Matthias De Caluwe, topman van sectororganisatie Horeca Vlaanderen, in een gesprek met de krant De Zondag gezegd.

‘De horeca-ondernemers hebben recht op duidelijkheid,’ benadrukte De Caluwe. ‘Dat moet echt wel deze week gebeuren. Indien er niet wordt ingegrepen, zullen meer dan 20.000 banen verdwijnen.’ Vlaanderen telt meer dan 60.000 horecazaken. Over een eventuele heropening zou tijdens de volgende Nationale Veiligheidsraad, gepland voor 3 juni, een beslissing worden genomen.

Wachten tot die datum is volgens De Caluwe echter geen optie. ‘De tijd tussen een beslissing die dag en een eventuele opening vanaf 8 juni is gewoon te kort,’ zegt de topman van Horeca Vlaanderen.

Omzetverlies

Eerder bleek al dat het omzetverlies voor de horeca door de lockdown tot 8 juni zowat 3,9 miljard euro bedraagt. Uit een bevraging blijkt intussen ook dat zes op de tien horeca-ondernemers vrezen dit jaar werknemers te zullen moeten ontslaan.

‘Onze sector had het al moeilijk voor de coronacrisis,’ benadrukt De Caluwe. ‘Zonder een pakket bijkomende steunmaatregelen zijn de gevolgen immens. Dinsdag in het parlement lichten we verscheidene scenario’s toe.’

De situatie ligt volgens De Caluwe heel eenvoudig. Indien er niets wordt ondernomen, zullen er de volgende twaalf maanden volgens zijn ramingen in de sector minstens 20.000 banen verdwijnen. Zelfs een verlies van 36.000 arbeidsplaatsen zou tot de mogelijkheden behoren.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20