Markten:
Markten inladen...

ZATERDAG 30 MEI

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Regering geeft pas over tien dagen uitsluitsel over horeca

Logo Business AM
Coronacrisis

23/05/2020 | Wouter Verschelden | 2 min leestijd

Stefan Puchner/Picture Alliance

Premier Sophie Wilmès heeft een datum geprikt voor een volgende grote pow-wow over de exit uit de lockdown. Die komt er met een Nationale Veiligheidsraad op woensdag 3 juni.

Dan hopen de politici en experten om ook eindelijk een traject te kunnen geven aan de horeca. Die klagen steen en been dat ze geen enkele duidelijkheid hebben, of hoop, op een heropening. Maar het is nog tien dagen langer wachten dus. Meer dan vermoedelijk gaat het licht op groen op die 3 juni, als alle trends zich doorzetten, om dan op maandag 8 juni te heropenen.

Die aanpak staat toch in schril contrast met de buurlanden, en eigenlijk de rest van heel Europa, waar de cafés en restaurants al open zijn, gedeeltelijk en onder strenge voorwaarden. Of waar minstens al data zijn uitgesproken van die heropening, begin juni allemaal.

Cultuur en sport

Ook de cultuursector zal verder aan bod komen, net als sportwedstrijden en evenementen. En ook voor de mis en andere ceremonies komt er dan nieuws. Op dat laatste thema werken federaal minister Koen Geens (CD&V) en Vlaams minister Bart Somers (Open Vld) samen, om ‘gefaseerd de erediensten te heropstarten’. Kerken en moskeeën zijn niet gesloten, maar de mis wordt niet gevierd.

Tenslotte zal, niet onbelangrijk, ook bekeken worden hoe sociale contacten verder versoepeld kunnen worden. Nu is iedereen officieel nog gebonden aan een ‘bubbel van vier’, al is het de vraag in hoeverre dat in praktijk wordt nageleefd.

De datum van de Veiligheidsraad levert meteen wat spanning op met de Vlaamse regering. Daar werkte minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA), met de vakbonden en koepels, een heel voorstel uit om op 2 juni opnieuw veel meer te heropenen. En ook de GEES, de experten, gaven groen licht. Maar door pas op 3 juni bijeen te komen, blokkeert de federale regering dus die plannen. Vraag is of ze dat kan volhouden.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Meest bekeken

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO