Economische werkloosheid: horeca heeft grootste aantal werkuren moeten inleveren

Tijdens het eerste kwartaal van dit jaar werd in België een tijdelijke werkloosheid van 5,2 procent geregistreerd. Dat is meer dan een vervijfvoudiging tegenover de eerste drie maanden vorig jaar. Toen was er een economische werkloosheid van 1 procent gemeld.

Dat zegt een analyse van het sociaal secretariaat Partena Professional, gebaseerd op een analyse van de arbeidsuren van 154.770 werknemers.

Het eerste kwartaal van dit jaar toonde een ongekende stijging van de tijdelijke werkloosheid,’ zegt Wim Demey, analist bij Partena. ‘Door de uitbraak van de coronapandemie waren sommige sectoren verplicht hun activiteiten sterk terug te schroeven of zelfs stil te leggen.’

Daarbij moesten ze terugvallen op een tijdelijke werkloosheid. Bij kleine bedrijven was er zelfs sprake van een gemiddelde van 7 procent.’ Onder meer de horeca, het toerisme en de detailhandel werden zwaar getroffen.

Tweede kwartaal

Als gevolg van de coronacrisis is het totale aantal gewerkte uren van de Belgen met 4,6 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De analyse toont dat de horecasector het grootste aantal werkuren heeft ingeleverd. Hier is immers sprake van een inkrimping met 22 procent tegenover de eerste drie maanden van vorig jaar.

Partena waarschuwt dat de cijfers van het tweede kwartaal nog negatiever zullen uitvallen. Tijdens het eerste kwartaal werden immers uiteindelijk slechts drie weken rechtstreeks door de coronamaatregelen beïnvloed.

‘Rekening houdend met het feit dat de maatregelen pas midden maart werden ingevoerd, is het effect op de kwartaalresultaten zeker indrukwekkend,’ besluit Demey. ‘Met dezelfde ontwikkeling belooft het tweede kwartaal net zo ongeëvenaard te worden. De vraag is dus hoe snel de sectoren weer naar een normaal productieniveau zullen kunnen terugkeren.’

Meer