BlackRock: Fed gaat monetair beleid niet versoepelen; beleggers bereiden zich beter voor op “roetsjbaanrit op de beurzen”

Veel beleggers zijn ervan overtuigd dat de Fed klaar is met hoge renteverhogingen. Het is een overtuiging die in ieder geval een impuls heeft gegeven aan de Amerikaanse aandelenmarkten, die de afgelopen weken weer groene cijfers lieten zien. Maar voor ’s werelds grootste vermogensbeheerder, BlackRock, is het sentiment onterecht, en zou het – nog meer – volatiliteit op de markt kunnen veroorzaken.

De Fed, de centrale bank van de VS, heeft afgelopen woensdag de grote verrassing vermeden die een renteverhoging met 100 basispunten zou zijn geweest. De markten verwachtten zo’n verhoging eigenlijk niet, maar ze waren er wel enigszins bang voor. Het resultaat: met twee opeenvolgende verhogingen met 75 basispunten denkt de markt dat het grote werk voorbij is, en dat de volgende verhogingen kleiner zullen zijn – alvorens te stoppen. Met dit in het achterhoofd hebben de beursindexen vorige week sterk in het groen gesloten.

Maar is er werkelijk een reden om te wedden op een einde aan de renteverhogingen? Voor vermogensbeheerder BlackRock zou dat een slecht begrip zijn van het beleid van de Fed. “Dit optimisme is, naar onze mening, misplaatst”, merkt de groep op in een rapport dat door Business Insider is ingezien. Zij verwacht niet dat de monetaire instelling in de nabije toekomst van koers zal veranderen.

BlackRock-analisten verwachten pas in 2023 een renteverlaging, vooral omdat de inflatie naar verwachting tot het eind van het jaar hoog zal blijven. Het doel van de Fed, een inflatie van 2 procent, is nog ver weg, en de monetaire instelling verwacht niet dat zij dit vóór 2024 zal bereiken.

Volatiliteit

Maar de overtuiging dat de Fed de renteverhogingen aanzienlijk zou kunnen vertragen, zou uiteindelijk kunnen leiden tot meer volatiliteit in de markt, een “rollercoaster”, waarschuwt BlackRock. Kortom, hoe meer beleggers wedden op een vertraging van de renteverhogingen, hoe meer de beursindexen kunnen stijgen, maar hoe meer zij kunnen dalen zodra de Fed haar volgende renteverhoging aankondigt (uiteindelijk hoger dan de weddenschappen).

In dit verband zal eind volgende week het inflatiecijfer bekend worden gemaakt dat de VS in juli heeft gekend. Als het hoog is, kan het die overtuigingen temperen, maar als het laag is, kan het hun vuur nog meer aanwakkeren. De volgende vergadering van de Fed is eind september.

De vermogensbeheerfirma zegt verder dat beleggers niet altijd de juiste keuzes maken in een volatiele markt. Ze zijn bijvoorbeeld terughoudend om uit verlieslatende posities in hun portefeuilles te vertrekken. Of zij wijzigen hun portfolio’s te laat, of niet grondig genoeg.

Maar BlackRock waarschuwt dat zelfs zonder de misvatting dat de renteverhogingen voorbij zijn, volatiliteit de komende tijd ‘the name of the game’ is. “Het tijdperk van gestage groei en inflatie, dat bekend staat als de Grote Matiging, is volgens ons voorbij”, besluiten de analisten. “Een nieuw regime van verhoogde macro-economische volatiliteit is daarvoor in de plaats gekomen.

(lb/ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20