Belgisch Bitcoinpionier Tuur Demeester tegen Ethereum-medeoprichter Vitalik Buterin: “Dit kan je achilleshiel zijn”

Tuur Demeester schoot zondag met scherp naar Vitalik Buterin, die op zijn beurt kritiek had op Bitcoinbelegger Michael Saylor. Saylor noemde Ethereum “inherent onethisch”.

Bekend Amerikaans ondernemer en Bitcoinbelegger Michael Saylor maakte midden juli een verschijning op de podcast ‘Not Investment Advice’. Daar besprak hij onder andere Ethereum, het blockchainsysteem van Ether, de tweede meest waardevolle cryptomunt. Saylor noemde Ethereum onethisch omdat de ontwikkelaars van het systeem zich niet zouden houden aan de basiswetten van effecten.

“Waarom kiezen maximalisten steeds helden die totale clowns blijken te zijn?”, reageerde Vitalik Buterin, medeoprichter van Ethereum, zondag op de uitspraken van Saylor. Met maximalisten verwijst Buterin naar “Bitcoinmaximalisten”, ofwel personen die geloven dat Bitcoin het enige digitale activum is dat relevant is en gebruikt zal worden in de toekomst vanwege de gedecentraliseerde aard van zijn systeem.

“Te gemakkelijk gecorrumpeerd en hopeloos opgeblazen”

Dat schoot dan weer in het verkeerde keelgat bij de bekende Belgische Bitcoin-auteur Tuur Demeester. “Weet je nog dat je Nick Szabo als je held koos? Nogmaals, een oppervlakkige kritiek die een gebrek aan kennis van de geschiedenis en filosofie van het recht onthult. Dat zou je achilleshiel kunnen zijn”, tweette Demeester zondag richting Buterin.

Bij zijn tweet voegde Demeester foto’s toe waarin opgerakeld werd hoe Bitcoinpionier Nick Szabo ooit werd uitgenodigd als gastspreker op een evenement van Ethereum. 

Later had Szabo, de bedenker van Bitcoinvoorloper “Bit Gold” en de term “smart contract”, enkel nog maar harde woorden voor Ethereum. De computerwetenschapper meende dat Ethereum ooit zou uitmonden in een “enorme bureaucratie” of een “catastrofe” omdat ontwikkelaars van zijn blockchain te veel controle zouden hebben, wat zou duiden op een gecentraliseerd systeem.

“Het probleem is dat je bijlange na niet genoeg invloed hebt om Ethereum voldoende betrouwbaar te maken voor een gedecentraliseerd financieel systeem dat een substantiële verbetering is ten opzichte van de digitale financiën die Wall Street enzovoorts al zo goed doen. Te gemakkelijk gecorrumpeerd en hopeloos opgeblazen”, zei Szabo in 2019 nog over Ethereum.

(as)

Meer