“Bitcoin zal over 20 jaar het enige overgebleven activum zijn”

David Marcus heeft zijn aantrekkingskracht tot cryptomunt Bitcoin nooit verborgen. Het voormalige hoofd van Meta’s stablecoinproject is tegenwoordig bijzonder gretig in het delen van zijn voorspellingen. Marcus meent dat Bitcoin alleen maar “relevanter” wordt. Waarom?

Bloed, zweet en tranen. Dat heeft David Marcus gegeven aan het Libra-project. Dat was een blockchain en cryptomunt die sinds 2019 ontwikkeld werd door Facebook.

De techgigant is intussen gemuteerd naar Meta en zijn stablecoin-project werd omgedoopt tot Diem. Het project werd echter afgevoerd onder hevige politieke druk. Eind januari werd de cryptotak ten slotte verkocht aan een bank die gespecialiseerd is in digitale activa.

Maar de missie van Marcus blijft ongewijzigd. “Geef iedereen, overal ter wereld, de middelen om toegang te krijgen tot het wereldwijde financiële systeem om financiële inclusie en economische emancipatie te versnellen,” voert Marcus op Twitter aan.

De in Frankrijk geboren ondernemer, die president van PayPal was voordat hij naar Facebook trok, spreekt zich de laatste tijd steeds openlijker uit op sociale media zoals Twitter. Een van zijn recente tirades veroorzaakte deze week opschudding in de cryptowereld.

“De Big Bang van Crypto”

Marcus heeft naar verluidt een nieuwe openbaring gehad. Hij zei op sociale media dat Bitcoin “het enige activum en de enige blockchain is die er over meer dan 20 jaar nog zal zijn, met een toenemende relevantie in de loop van de tijd”.

Dit is goed nieuws voor jonge Bitcoiners die zijn getroffen door de recente waardedaling van de markt. Maar het is ook heugelijk nieuws voor cryptopioniers zoals Marcus, die bevestigd willen worden in hun gelijk. Jarenlang werd hij geprezen als een van de eerste mensen in Silicon Valley die belangstelling toonde voor cryptomunten.

Op een conferentie in Parijs in 2013 beweerde David Marcus al eens een “grote Bitcoin-fan” te zijn en bekende hij er een beetje van te bezitten. Hij zou cryptomunten ook al vroeg als digitaal goud hebben beschouwd. Vooral het systeem van Bitcoin vond hij “echt fascinerend” toen hij nog voorzitter van PayPal was. Hij had zoveel bewondering voor het systeem achter Bitcoin dat hij overwoog (nog in 2013!) om deze virtuele munt te integreren in het ecosysteem van de elektronische betaalgigant.

Zijn fascinatie lijkt sindsdien niet te zijn afgenomen. In een tweede tweet houdt David Marcus vol dat bitcoin aan geen enkele autoriteit verantwoording hoeft af te leggen en bijzonder bestand is tegen censuur. Verder meent hij dat blockchain “veel grotere” netwerkeffecten zal teweegbrengen. Marcus bedoelt daarmee dat hoe meer mensen Bitcoin gebruiken, hoe groter het werkelijke nut van blockchain zelf zal blijken.

“Bitcoin is in essentie uniek en kan nooit worden gekopieerd. De creatie ervan was echt de Big Bang-gebeurtenis van crypto,” orakelt Marcus.

De nummer twee van crypto is nog niet bekend

Als we even nadenken over de uitspraak van Marcus, kunnen we onszelf de volgende vraag stellen: waarom is zo’n fan van het eerste uur begonnen aan het Libra/Diem-project in plaats van Facebook/Meta te helpen met de implementatie van Bitcoin?

Deze vraag werd onder andere gesteld door Jack Dorsey, de voormalige Twitter-baas die zijn inspanningen nu volledig richt op Bitcoin als CEO van Block. Dorsey klaagde deze week de tijd die Meta heeft verspild aan Diem aan, terwijl er zogezegd al een algemeen geaccepteerde cryptomunt was: Bitcoin.

“Als er een stabiele, weinig volatiele, schaalbare versie van Bitcoin was die we vandaag konden gebruiken, zou mijn leven veel makkelijker zijn,” zei David Marcus hierover op zakenzender CNBC in 2019. Bitcoin, de oudste cryptomunt ter wereld, beschouwde hij toen nog als digitaal goud. Maar het Libra-meesterbrein betreurde het gebrek aan toepassingen als betaalmiddel of oppotmiddel, gezien de fluctuerende prijzen.

De fundamentele kwestie rond cryptomunten is dan ook het toepassen van praktische doeleinden. Marcus is van mening dat in de cryptomarkt de plaats van een echte gebruiksmunt nog gevuld moet worden. Een cryptomunt die voor andere zaken dient dan de troeven van Bitcoin dus.

Ethereum is voorlopig aan de leiding, maar Solana en anderen zitten haar op de hielen,” stipte hij aan. Handige en werkbare blockchains kunnen natuurlijk naast elkaar bestaan. Maar als pionier binnen de wereld van smart contracts sinds 2015, heeft Ethereum zijn voorsprong weten te behouden. Ethereum zal nu echter meer dan ooit evolueren om zijn dominantie te behouden, denkt Marcus.

(jvdh/ns)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.