Bitcoin op recordkoers, maar volgt straks de vrije val?

Bitcoin zit in stijgende lijn. De laatste keer dat de prijs van de cryptomunt zo hoog stond, was in 2018. Enig nadeel: toen denderde die ook razendsnel naar beneden.

Op het moment van schrijven staat de bitcoinprijs op 13.754 dollar. Bijzonder hoog, de munt stond in bijna drie jaar tijd niet aan deze prijs. Net dat maakt beleggers wellicht wat nerveus.

Na de rally komt de val

De laatste keer dat bitcoin zo rallyede ging het luttele weken later namelijk flink mis. Op 17 december 2017, na een plotse sprong, stond bitcoin op de recordprijs van 19.539 dollar. Het kostte de cryptomunt toen slechts een maand en 4 dagen om van 6.200 dollar naar bijna 20.000 te sprinten. Begin 2018 was het sprookje echter al voorbij. Op 8 februari is bitcoin nog slechts 8.317 dollar waard.

De evolutie van de bitcoinprijs over de laatste 3 jaar. Beeld: coinmarketcap.

Daarna begint er een volatiel jaar voor de munt. Uiteindelijk klimt de bekendste crypto ook weer uit het dal, maar fluctueerde die ook tussen de 7.223 en nu dus meer dan 13.000 dollar. De laatste maand deed bitcoin er nog 30 procent bij. Het lijkt er dus sterk op dat we opnieuw aan een dodelijke rally begonnen zijn.

Toch denken analisten dat het zo een vaart niet zal lopen. Er zijn namelijk twee redenen waarom investeerders plots een stierenmarkt ontkend hebben op de cryptomunt.

Grote investeerders

Allereerst zijn de grote jongens op de cryptokar gesprongen. Er doken enkele crypto-investeerdersbedrijven op, zoals Grayscale, dat bitcoin bij de miljoenen opkocht. Vervolgens investeerde bitcoin-believer en Twitter-oprichter Jack Dorsey 50 miljoen dollar in crypto met zijn betaalbedrijfje Square. Maar ook de traditionele investeerders diversifiëren nu hun portefeuille met een schijfje crypto. Een topman bij Morgan Stanley liet onlangs nog optekenen dat bitcoin de oplossing kon zijn voor centrale banken in de crisis.

Het gaat dus niet alleen om kleine investeerders, nu zitten er ook grotere pakketten achter bitcoin. Dat is een evolutie die de laatste maanden alleen maar sterker is geworden.

Het PayPal-effect

De tweede reden kunnen we samenvatten in een woord: PayPal. Het betalingsbedrijf liet in juli al vacatures voor crypto-ingenieurs openstaan. Vorige week kwam het nieuws dat u in 2021 met bitcoin en ethereum zal kunnen betalen op het platform. Daarmee wordt bitcoin meer mainstream dan ooit. Dat op zijn beurt maakt van bitcoin alweer gegeerd goed.

Bitcoin maakt deze maand een extra sprongetje op 22 oktober, bij de aankondiging van PayPal. Beeld: coinmarketcap

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20