Bitcoin leidt cryptomarkten naar hogere sferen: de halvering komt eraan

Er is een stevige rush op bitcoin aan de gang en daar profiteren ook de andere cryptomunten van. Toch is dat niet heel logisch: de hang naar bitcoin heeft namelijk een technische reden die niet van toepassing is op andere munten.

Donderdagnacht was een bitcoin goed voor 10.000 dollar. Het is de eerste keer sinds februari dat de bitcoin over die symbolische grens gaat, weet de gespecialiseerde website Coinmarketcap. De cryptomunt daalde nog wat in waarde in de daaropvolgende uren, maar heeft dus een sprong van 6,4 procent gemaakt ten opzichte van de dag ervoor.

De volledige markt profiteerde mee en was 13 miljard dollar meer waard dan de dag ervoor. Het grootste gedeelte van die hausse is te danken aan de bitcoin. De cryptomarkt wordt gewaardeerd op 268,07 miljard dollar.

Er is een goede reden voor de rush op bitcoin. Binnenkort is er namelijk een softwarematig evenement dat bitcoin minen een stuk minder interessant zal maken. Dat evenement heet ‘The halving’.

Halving?

Om te weten waarom dat belangrijk is, moet u iets meer weten over hoe bitcoin precies gemaakt wordt. Een volledige uitleg kan u hier vinden. Kort gesteld is het genoeg om te weten dat een bitcoin een softwaredeeltje, een block op de blockchain, is dat gemaakt wordt door een vraagstuk op te lossen. Dat vraagt behoorlijk wat rekenkracht. Om miners, zo heten de mensen die de vraagstukken oplossen, te compenseren voor hun harde werk, krijgen zij een soort bonus.

In de software van bitcoin staat echter ook beschreven dat die bonus wordt gehalveerd naarmate het totaal aantal te maken bitcoin nadert. Er is namelijk een maximum. Ook dat staat in de software beschreven en kan dus niet aangepast worden.

Prijs per coin

Momenteel is de prijs voor bitcoinmining 12,5 bitcoin per vraagstuk. Binnenkort daalt dat naar 6,5 bitcoin. Het aantal bitcoin dat op de markt komt, zal ook dalen. Dat verklaart waarom investeerders nu massaal bitcoin inkopen. Eerdere halveringen, ongeveer elke vier jaar, gaven de prijs van bitcoin een stevige boost.

Niet alleen de halvering stimuleert investeerders om hun geld naar bitcoin te doen vloeien. Dat institutionele investeerders ook steeds meer in cryptocurrency pompen, geeft veel vertrouwen. Dat ook steeds meer overheden naar crypto lonken, en er steeds meer wetgeving op poten komt die de opbrengsten van crypto normaliseert, stimuleert de markt.

Daarom krijgen ook de andere cryptomunten een boost. Toch is de halvering van bitcoin geen reden om ook in andere cryptomunten te investeren. Ook die halveren soms de prijs na een tijd, maar het moment ligt munt per munt op een ander moment.

Lees ook:

Meer