Bitcoin koerst weer boven de 21.000 dollar: “Genoeg positief momentum richting volgende vergadering Fed”

’s Werelds meest waardevolle cryptomunt koerst de afgelopen weken flink hoger. Vandaag schoot de prijs van 1 Bitcoin (BTC) zelfs even boven de 21.000 dollar. Hoe komt dat?

Waarom is dit belangrijk?

De koersstijging bewijst volgens sommige analisten dat de cryptomarkt niet los staat van de bredere macro-economische situatie.

Het nieuws: Deze ochtend klom de koers van Bitcoin tijdelijk boven de 21.000 dollar. Een belangrijk koersniveau dat niet meer gehaald werd sinds november. De prijs van 1 BTC zat wekenlang vast in een smalle range tussen de 16.000 en 17.000 dollar, voorafgaand aan de uitbraak die begin dit jaar startte.

  • De koers van Bitcoin is daarmee de voorbije 7 dagen met maar liefst 23 procent opgeveerd.
  • Ook de koers van Ether (ETH), ’s werelds op een na grootste cryptomunt, is flink aan het stijgen. ETH liet een klim van meer dan 20 procent year-to-date optekenen, en rondde voor het eerst sinds begin november de kaap van 1.500 dollar.

Verder: De opwaartse bewegingen hebben shorters, beleggers die speculeren op koersdalingen, verrast, weet de nieuwssite Bloomberg. Zo ging de koersstijging gepaard met een flinke short squeeze. Short-liquidaties van crypto-contracten hebben de kaap van 100 miljoen dollar overschreden in vijf van de afgelopen zes dagen, volgens gegevens van datafirma Coinglass.

Dalende inflatie

Waarom? De koersstijgingen van de belangrijkste cryptomunten kwamen na een rapport over de consumentenprijzen vorige week, waaruit bleek dat de Amerikaanse inflatie in januari afnam ten opzichte van december.

  • De Amerikaanse inflatie kwam in december uit op 6,5 procent (op jaarbasis). Dat is de kleinste toename van de consumentenprijzen sinds oktober 2021.
  • Nu rijst de vraag: zal dit een impact hebben op het komende rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank Federal Reserve? De cryptowereld hoopt op een lagere renteverhoging: dat zou goed nieuws zijn voor risicovolle activa, zoals tech-aandelen en cryptovaluta’s.

“2023 stuk normaler dan 2022”

De reacties uit de sector: Naast het inflatierapport geeft ook de aankondiging dat de omgevallen cryptobeurs FTX 5 miljard dollar aan schulden kan terugbetalen aan zijn schuldeisers, “de cryptomarkten genoeg factoren om het macrobeeld, dat nog steeds bearish is, te vergeten”, verklaarde Hayden Hughes, CEO van handelsplatform Alpha Impact, vandaag tegenover Bloomberg. “De markten hebben genoeg positief momentum richting de volgende vergadering van de Federal Reserve later deze maand.”

  • Nicholas Colas, medeoprichter van de marktanalysefirma DataTrek Research, schrijft in een notitie dat het beleid van de Fed nog steeds van belang is, maar dat “andere kwesties zoals de heropening van China, het tempo van de groei van de Amerikaanse economie en dito bedrijfswinsten de aandacht van cryptobeleggers zullen opeisen.”
  • Verder: “Niets van dit alles garandeert dat 2023 een goed jaar wordt voor risicovolle activa, maar het zegt wel dat het er een stuk normaler’ uit zal zien dan vorig jaar”, aldus nog Colas, die wordt geciteerd door de nieuwssite CoinDesk.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20