“Bitcoin is back”: grootste cryptomunt start jaar met sterke koersrally

Negen dagen in het groen; de sterkste rally sinds 2020: BTC is goed op dreef. Een rally die zal aanhouden, zo betogen sommige cryptostieren.

Waarom is dit belangrijk?

Dat de koersen van cryptomunten weer beginnen te stijgen, is meer dan een sprankje hoop voor de cryptowereld. Door de diverse schandalen die de sector in 2022 troffen, werd het vertrouwen in de technologie ondermijnd. Velen blijven echter overtuigd van het nut en het potentieel van digitale tokens (en blockchaintechnologie) in tal van toepassingen.

In het nieuws: Bitcoin heeft de meeste opeenvolgende dagen in het groen gestaan sinds de pandemiejaren.

  • Bitcoin heeft nu negen opeenvolgende dagen van groene sluitingen gehad (d.w.z. boven het niveau van de vorige dag), zo meldt de nieuwssite Bloomberg. Je moet teruggaan tot 2020 om een dergelijk momentum te vinden.
  • Sinds begin januari is BTC met 10 procent gestegen. Ether doet het nog beter, met een stijging van 17 procent over dezelfde periode.
  • Beide worden op het moment van schrijven verhandeld tegen respectievelijk 18.140 dollar en 1.400 dollar, volgens gegevens van datasite Coinmarketcap.
  • Dit is de tweede keer dat Bitcoin de grens van 18.000 dollar doorbreekt (na een zeer korte run midden december) sinds het FTX-schandaal uitbrak, waardoor ’s werelds meest waardevolle cryptovaluta naar 16-17.000 dollar gleed.
  • Tussen juni en november werd BTC verhandeld aan ongeveer 20.000 dollar, een stabiel niveau na een daling vanaf de piek van ongeveer 68.000 dollar in november 2021.

De essentie: op naar een haussemarkt?

  • Net als elders op de financiële markten wordt de koers omhoog gestuwd door het idee dat de inflatie afneemt en dat het einde van de renteverhogingen nabij is.
  • “Ik denk dat risicovolle activa een rally zien omdat het eindpunt van de renteverhogingen langzaam maar zeker op de voorgrond treedt en de positionering bearish is en transitioneel, wat een bullish prijsactie op korte termijn betekent”, zegt Michael Purves, oprichter van Tallbacken Capital Advisors, aan Bloomberg.
  • Een verbetering op macroniveau zou ook institutionele beleggers (weer) moeten aantrekken, stelt specialist Noelle Acheson. “Het lijdt weinig twijfel dat de grote spelers zullen terugkeren op de markt wanneer de vooruitzichten minder somber zijn, wat de transacties en ook de prijzen zal opdrijven”, klinkt het.
  • Een mening die de mediagenieke techbelegger Cathie Wood ook deelt, als perspectief voor BTC.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20