“Bitcoin is verzekeringspolis tegen een financiële catastrofe”

Legendarisch belegger en miljardair Bill Miller stak 50 procent van zijn fortuin in cryptomunt Bitcoin. Waarom?

Bill Miller is een Wall Street-legende. Na de kredietcrisis van 2008 verloor de Amerikaanse zakenman bijna 90 procent van zijn fortuin. Sindsdien heeft Miller zich opnieuw een weg naar de top gewerkt. Daarbij is het belangrijk dat hij open-minded blijft over nieuwe fintech, zoals cryptomunten. In 2014 was hij één van de eerste bekende beleggers die Bitcoin omarmde.

Tegenwoordig noemt Miller zichzelf geen “Bitcoin-observateur” meer, maar een volmaakte Bitcoin-stier. De miljardair-investeerder stak al 50 procent van zijn persoonlijk fortuin in Bitcoin en belegde in activa zoals het aandeel van oppotbedrijf MicroStrategy, van cryptostier Michael Saylor, en Bitcoin-miner Stronghold Digital Mining. De rest van zijn portfolio bestaat uit Amazon-aandelen. 

Dat onthulde de zakenman allemaal vorige week vrijdag tijdens een interview met WealthTrack.

“Verzekering tegen financiële catastrofe”

Miller kocht zijn eerste Bitcoins in 2014 toen de prijs van de cryptomunt op zo’n 200 dollar per stuk neerkwam. Hij begon later steeds meer te kopen, vooral wanneer Bitcoin tegen een prijsniveau van 500 dollar per stuk over de toonbank ging. Daarna kocht hij jarenlang geen Bitcoins meer, tot de prijs daalde tot een niveau van 30.000 dollar, vlak na een recordprijs van zo’n 66.000 dollar in april 2021.

De miljardair ziet Bitcoin vooral als een “verzekeringspolis tegen een financiële catastrofe”, stipte hij tijdens het interview aan. Volgens Miller is Bitcoin een machtige investeringsklasse die het edelmetaal goud makkelijk kan kloppen. Miller is lang niet de enige expert die beweert dat crypto zoals Bitcoin een uitstekende hedge kunnen zijn voor zaken zoals inflatie. Anderen beweren dan weer dat crypto gekelderd zal worden nu centrale banken over de hele wereld overwegen om het soepele monetaire beleid van tijdens de pandemie opnieuw te verstrakken.

Miller ziet vooral in de ingebouwde schaarsheid van Bitcoin waarde. De broncode van de cryptomunt zorgt ervoor dat er maar 21 miljoen Bitcoins zullen kunnen bestaan. Op het moment van schrijven zijn er bijna 19 miljoen Bitcoins gemined. De resterende 2 miljoen zullen pas gemijnd worden tegen 2140. Dat komt omdat het systeem van Bitcoin de snelheid van het delven om de 210.000 geverifieerde “blocks” van zijn blockchain-netwerk in twee kapt. Dit fenomeen staat bekend als de halving.

“Wat heeft zo’n baanrecord in je portefeuille? Het antwoord is: niets”

Ten slotte geeft Miller in het interview nog mee dat hij privébeleggers aanraadt om zeker 1 procent van hun activa in Bitcoin te steken.

“Ik denk dat de gemiddelde belegger zich moet afvragen wat je in je portefeuille hebt dat zo’n baanrecord heeft […] Het is zeer, zeer ondergepenetreerd, kan een dienst van verzekering tegen financiële catastrofe bieden die niemand anders kan bieden en tien keer of vijftig keer hoger klimmen. Het antwoord is: niets”, besluit de Bitcoin-stier.

(kg)

Meer