Bitcoin halving: wat u kan verwachten na het grootste crypto-event in 4 jaar tijd

De bitcoin-halving, voor wie al even in het land van de cryptocurrency rondwaart is het geen mysterie meer. Maar als u nu pas op de cryptokar springt, is het belangrijk om te weten wat er net is gebeurd.

Ongeveer 1 keer in de vier jaar is het zover bij cryptomunt bitcoin: een halving, letterlijk een halvering van het aantal uitgegeven cryptomunten. De eerste halving gebeurde in 2012, de tweede halverwege 2016. Vandaag, omstreeks 21u30, vond de derde halvering plaats.

Halving?

Wat is zo een halvering? In de code van bitcoin staat beschreven dat er na het berekenen van 180.000 blocks, dat zijn softwarestukjes waarin transacties en toevoegingen met bitcoin in geregistreerd staan, een halving komt. Op dat moment wordt de beloning voor het minen van een bitcoin gehalveerd. Voor de halving kreeg u 12,5 BTC bij het mijnen. Dat zakt nu naar 6,25 BTC.

Maar er zijn ook andere gevolgen aan een halving, al hangen de meeste vast aan de basisprincipes van zo een halvering. De vraag naar bitcoin blijft dezelfde, maar de uitgifte daalt. Er zit dus een natuurlijk inflatiemechanisme in de halving.

Prijs bitcoin

Ook opvallend is dat na de voorbije halvings, de prijs van bitcoin stevig stijgt. Dat gebeurt niet onmiddellijk, maar gemiddeld anderhalf jaar na het event. Na de halvering in 2012 kwam er een stijging van 11 dollar naar 1.150 dollar. Dat soort waardering zit er niet meteen aan te komen. Bitcoin is inmiddels al een stuk populairder en de markt ietwat stabieler.

Bij de halving in 2016 was bitcoin 650 dollar waard. In december 2017 piekte bitcoin op 20.000 dollar. Daarna viel de prijs naar 3.200 dollar per bitcoin, dat is nog 400 procent hoger dan zijn prijs voor de halving.

U begrijpt dat die halving dus iets is waar de cryptogemeenschap naar uitkijkt.

Mining

Nog voor mijners is er de vraag naar de moeilijkheidsgraad van het mijnen zelf. Als de beloning steeds lager is, moet het sop de kolen nog waard zijn. Mijnen kost namelijk erg veel geld aan professionele hardware. De moeilijkheidsgraad wordt samen met de halving echter ook verlaagd.

Lees ook:

Meer