Australië en India lanceren elk nationale strategie voor blockchain

Zowel Australië als India uit de ambitie om een belangrijk centrum voor blockchain te worden. Ze lanceren vrijwel gelijktijdig een nationaal routeplan voor de technologie. De eerste toepassingen zijn verrassend gelijklopend.

Hoe werkt blockchain ook alweer?

Blockchain, de technologie waarop de cryptomunt bitcoin draait, blijkt voor diverse vormen van gegevensuitwisseling erg nuttig. Het basisprincipe is dat een online digitaal logboek alle transacties in realtime bijhoudt. De verificatie gebeurt door iedereen tegelijk op het netwerk, waardoor een centrale autoriteit niet meer nodig is.

Wat kondigen India en Australië aan?

Beide landen lanceren, los van elkaar een langetermijnstrategie uit voor blockchain. Australië heeft een nationaal routeplan uitgewerkt en liet zich daarbij inspireren door Nederland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Arabische Emiraten, Singapore en China.

De overheidsdenktank NITI Aayog publiceerde een gelijkaardig document voor India. Een tweede luik met concrete aanbevelingen is nog in de maak.

Waarom doen beide overheden dat?

Ze zien twee grote voordelen. Vooreerst kan de technologie tot meer efficiëntie en een hogere productiviteit leiden in sommige sectoren, wat ook de internationale concurrentiepositie ten goede komt. Beide landen hopen tegelijk dat er bij hen een technologisch ‘ecosysteem’ rond blockchain ontstaat, wat bijkomende groei en jobs oplevert. Australië en India zijn niet alleen, want ook Thailand koestert die ambitie.

Wat zijn de eerste toepassingen?

Australië geeft drie concrete voorbeelden: de toeleveringsketen in de wijnbouw, de verificatie van diploma’s en andere universitaire geloofsbrieven en identiteitscontroles van klanten in de financiële sector.

Ook India experimenteert met de verificatie van universitaire certificaten via blockchain. Andere domeinen in het vizier: de toeleveringsketen van de farma-industrie, het monitoren van grootschalige vaccinprogramma’s voor de bevolking, het beheer van landrechten en de toekenning van mestsubsidies aan landbouwers.

De agro- en voedingsindustrie, met zijn vele internationale tussenstations, wordt door velen aangevinkt als dé ideale sector om blockchain op los te laten. Ook biergigant AB InBev experimenteert met blockchain voor de bewaking van zijn toeleveringsketen, in Afrika.

Meer