Cryptobeleggers vragen zich opnieuw af of Bitcoin gecreëerd is door de CIA

Recente uitspraken van CIA-directeur William Burns doen een oude complottheorie over Bitcoin opnieuw naar boven drijven.

Er leeft onder een aantal cryptofanaten een hardnekkige theorie dat Satoshi Nakamoto, de anonieme uitvinder van de digitale munt Bitcoin, eigenlijk een instrument of agent van de CIA was, een inlichtingendienst van de Verenigde Staten.

Die “samenzweringstheorie” wordt sinds deze week opnieuw druk besproken op sociale media nadat CIA-directeur William Burns maandag een interview gaf op de CEO Summit van de zakenkrant The Wall Street Journal. De Amerikaan liet zich ontvallen dat zijn geheime dienst er “een aantal verschillende projecten gericht op crypto” op na houdt.

Ransomware-aanvallen

Nadat Burns tijdens het interview al de oorlogsdreiging in Oekraïne, de Amerikaanse uitdagingen in de ruimte en andere zaken had besproken, vroeg iemand in het publiek hem of de CIA bezig is met cryptomunten. Geen onlogische vraag, aangezien er al jarenlang een wereldwijde plaag van ransomware-aanvallen aan de gang is, die zelfs één van de grootste oliepijpleidingen in de VS kon platleggen. Hackers vragen vrijwel altijd losgeld in Bitcoin om software te ontgrendelen.

“Mijn voorganger heeft dit in gang gezet, een aantal verschillende projecten met een focus op cryptomunten om te kijken wat de impact kan zijn en om collega’s van andere overheidsdepartementen te helpen om ook goede informatie te geven over wat we zien”, zei Burns.

“Connectie tussen Satoshi en Bitcoin al jarenlang verbroken”

Burns vermeldde niet over welke voorganger het specifiek ging. Sinds de creatie van Bitcoin, in januari 2009, heeft de CIA in totaal 11 directeurs gekend. Cryptofanaten konden er dus met andere woorden op los speculeren wat voor Bitcoin-projecten de CIA wel niet heeft bekokstoofd.

Cryptobelegger “Crypto Cobain” grapte op Twitter dat verschillende cryptomunten wel eens gesticht kunnen zijn door de CIA. Vervolgens deelde hij een lijstje van cryptoprojecten die “het meest waarschijnlijk” uit de grond gestampt werden door de CIA. “Ook Solana is wellicht opgericht door de CIA”, zei de cryptofanaat ironisch.

Cryptobelegger Spencer Schiff, zoon van bekend investeerder Peter Schiff, zei dat zelfs als de CIA inderdaad Bitcoin gemaakt heeft, zijn “stiersheid” over de cryptomunt niet zou veranderen. “Het enige dat dit zou doen, is mijn beeld over Satoshi veranderen. Maar Satoshi is niet gelijk aan Bitcoin. Die connectie is jaren geleden verbroken”, besluit Schiff.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20