“Biden zal dreigen met economische sancties als Rusland Oekraïne binnenvalt”

De spanning aan de grens tussen Rusland en Oekraïne nemen toe. De Amerikaanse president Joe Biden heeft daarom dinsdag een telefoongesprek gepland met de Russische president Vladimir Poetin. Volgens een Amerikaanse functionaris zal Biden dreigen met economische sancties als Rusland Oekraïne binnenvalt.

Er staat dinsdag een telefoongesprek tussen Biden en Poetin op de agenda. Aanleiding zijn de spanningen aan de grens tussen Rusland en Oekraïne. De afgelopen weken zijn er beelden opgedoken van Russisch militair materiaal dat verplaatst wordt naar de grens met Oekraïne. Op dit moment zouden er meer dan 94.000 Russische troepen zich in de buurt van de Oekraïense grenzen hebben opgesteld. Oleksii Reznikov, de Oekraïense minister van Defensie, zei vrijdag dat Moskou eind januari mogelijk een grootschalig militair offensief plant. Hij baseert zich op inlichtingenrapporten.

Militaire oefeningen

Het Kremlin schermt dan weer met het argument dat de troepenmacht puur bedoeld is voor militaire oefeningen op eigen grondgebied

“Desalniettemin zal Biden dreigen met economische sancties als Poetin beslist om Oekraïne binnen te vallen”, liet een Amerikaanse functionaris weten aan het persagentschap Reuters. Volgens diezelfde functionaris heeft Biden ook al gesprekken gevoerd met verschillende Europese leiders over dit onderwerp. “Ze bekijken hoe ze samen kunnen reageren op een eventuele invasie”, klinkt het. “Europa en de Verenigde Staten kunnen samen Rusland economisch heel veel pijn doen.”

Loskoppeling van SWIFT

“Rusland heeft een mogelijke diplomatieke uitweg via het akkoord van Minsk als het dat wil”, aldus de functionaris. Dit is een eerder onderhandeld akkoord dat een einde moet maken aan de oorlog in de regio Donbas in Oekraïne. “We moedigen Rusland aan om de dialoog langs de diplomatieke weg te hervatten”, klonk het.

De functionaris wilde geen details geven over de economische sancties die opgelegd kunnen worden. CNN meldde dat ze gericht zijn tegen de binnenste kring van Poetin. In extremis kunnen Europa en de Verenigde Staten ook beslissen om Rusland los te koppelen van het internationale betalingssysteem SWIFT, dat door banken over de hele wereld wordt gebruikt. Dit wordt beschreven als de “nucleaire optie”.

Het Europees Parlement heeft in het voorjaar een niet-bindende resolutie aangenomen waarin wordt opgeroepen tot een dergelijke stap voor het geval Rusland Oekraïne binnenvalt, en de VS hebben dit met hun tegenhangers in de EU besproken.

Volgens CNN zijn er ook besprekingen gaande om Russische energieproducenten de toegang tot de kredietmarkten te ontzeggen in het geval van een invasie.

Meer