Biowijn wint aan populariteit. Dat geldt ook voor Frankrijk, waar vorig jaar 94.000 hectaren wijngaarden een bioproduct afleverden. Dat blijkt uit cijfers van de Franse organisaties Agence Bio en France Vin Bio.
In oppervlakte was er daarbij sprake van een stijging met meer dan 20 procent tegenover het jaar voordien. De Franse biowijnen realiseren volgens de sectororganisaties momenteel een jaaromzet van ongeveer 1 miljard euro.
De cijfers zijn een positief bericht voor de Franse wijnsector. Die zag zijn totale omzet de voorbije periode jaarlijks met ongeveer 4 procent inkrimpen. Inmiddels zou de organische teelt in de totale Franse wijnoppervlakte een aandeel van 12 procent hebben.
Pesticiden
‘De Franse biowijnen lijken te profiteren van het groeiende wantrouwen dat de Fransen tonen tegen het gebruik van synthetische pesticiden,’ betoogt de Franse journaliste Cécile Barbière in een bijdrage voor de nieuwssite Euractiv. ‘In de biologische landbouw is de inzet van dergelijke producten immers verboden.’
‘Deze trend zal zich vermoedelijk ook in de toekomst verder doorzetten. Het publiek debat stuurt in Frankrijk immers steeds meer aan op de introductie van een verbod op het gebruik van pesticiden.’
‘De vooruitgang van de Franse biowijnen vertoont echter duidelijke regionale verschillen,’ voert Barbière aan. ‘In sommige regio’s vertegenwoordigen biologische teelten al meer dan 30 procent van de totale oppervlakten wijngaarden.’
Ambities
‘Vooral minder gerenommeerde wijnregio’s tonen een grotere interesse in bioproducten. Dat geldt onder meer voor wijnen uit de Bouches-du-Rhône, Corsica en de Vendée. Bij de Côtes d’Auvergne is hun aandeel inmiddels al tot meer dan 50 procent opgelopen.’
‘Meer bekende regio’s blijken in organische productie daarentegen achterop te lopen. Cognac en Champagne hebben minder dan 5 procent biologische wijngaarden.’
De biologische ambities van de wijnsector liggen hoger dan bij de totale Franse landbouw. ‘Over drie jaar wil de biologische sector in de Franse landbouw een aandeel van 15 procent hebben bereikt,’ zegt Thierry Julien, voorzitter van France Vin Bio.
‘De wijnbouw wil echter verder gaan. Tegen het midden van volgend decennium moet 20 procent van alle Franse wijnen een biologisch label hebben.’