Biomassa helpt ecologische voetafdruk lakstraat BMW verminderen

Met de inzet van verven op basis van biomassa wil autobouwer BMW de ecologische voetafdruk van zijn lakstraat aanzienlijk verminderen. Bij de keuze van de verven worden producten op basis van petroleum vervangen door hernieuwbare grondstoffen uit organisch afval, die door het Duitse chemieconcern Basf werden ontwikkeld.

De ingreep moet BMW tegen het einde van dit decennium in staat stellen de uitstoot van koolstofdioxide met ongeveer 15.000 ton te verminderen. 

Uitstoot

BMW merkt op de eerste autofabrikant ter wereld te zijn die de milieuvriendelijke lakken van Basf in zijn productieproces integreert. Door gebruik te maken van de meer duurzame productvarianten voor het lakken van voertuigen kan volgens de autobouwer per verflaag de productie van koolstofdioxide met ongeveer 40 procent worden verminderd.

De autobouwer zal de lakken van Basf naar eigen zeggen in zijn Europese vestigingen gebruiken. Producten ter bescherming tegen corrosie zouden worden ingezet in de vestigingen in Leipzig (Duitsland) en Rosslyn (Zuid-Afrika), die samen ongeveer 250.000 wagens per jaar produceren.

“Door het gebruik van fossiele grondstoffen te verminderen, kunnen natuurlijke hulpbronnen worden gespaard en wordt het tegelijkertijd mogelijk de uitstoot van koolstofdioxide te verminderen”, beklemtoont Joachim Post, bij de BMW Group verantwoordelijk voor het aankoopbeleid, in een commentaar op de samenwerking tussen de twee Duitse bedrijven.

Duurzame innovaties

“Om zijn duurzame doelstellingen te kunnen realiseren, doet BMW in toenemende mate beroep op duurzame innovaties die door zijn leveranciers worden gerealiseerd”, stipt Post daarbij nog aan. “Innovatieve lakken op basis van hernieuwbare grondstoffen vormen daarbij een belangrijke stap.”

Basf gebruikt bij de duurzame vervaardiging van chemische basisproducten hernieuwbare grondstoffen zoals bionafta of biomethaan. Een onafhankelijke certificering bevestigt volgens het concern dat de benodigde hoeveelheden fossiele grondstoffen door hernieuwbare grondstoffen werden vervangen.

“De bescherming tegen corrosie zorgt er bovendien voor dat de levensduur van miljoenen wagens gevoelig wordt verlengd. “Als de grootste leverancier van chemische producten aan de autosector, is Basf zich terdege bewust van zijn verantwoordelijkheid om zijn klanten met innovatieve, eco-efficiënte oplossingen te ondersteunen”, beklemtoont Markus Kamieth, bestuurslid van het chemische concern, daarbij.

Meer