BMW wil op elektrische automarkt Tesla van de troon stoten

De dominantie van het Amerikaanse bedrijf Tesla op de wereldwijde markt voor elektrische wagens behoort tot het verleden. Dat heeft Pieter Nota, verkoopdirecteur van de BMW Group bij de voorstelling van het nieuwe model i7 in de Verenigde Staten te kennen gegeven.

Nota erkende dat Tesla tot nu toe op de markt van elektrische wagens een unieke positie innam, maar wierp op dat BMW inmiddels voldoende sterk is gewapend om tot de aanval over te gaan.

Ommekeer

“Nu ook de BMW Group zich op een sterke en snelle stijging van de verkoop van elektrische voertuigen toespitst, zal echter snel een ommekeer kunnen worden verwacht”, betoogde Pieter Nota.

Hij voegde eraan toe dat BMW dit jaar wereldwijd 200.000 elektrische wagens wil verkopen. Dat is een verdubbeling tegenover vorig jaar, maar Tesla kan inmiddels wel op een afzet van meer dan een miljoen exemplaren per jaar rekenen.

Volgens Nota zal de BMW Group echter met de lancering van een brede reeks nieuwe elektrische modellen het marktleiderschap van Tesla snel bedreigen. Hij wees er daarbij op dat de verkoop van elektrische wagens op korte tijd een sterke groei zal tonen.

“Klanten van elektrische wagens waren de voorbije jaren grotendeels early adopters”, voerde Nota aan. “Inmiddels is echter ook bij een breder publiek de interesse voor elektrische mobiliteit merkbaar.” BMW meldde eerder al te verwachten dat tegen eind dit decennium minstens 50 procent van de autoverkoop betrekking zal hebben op een elektrisch model.

Recordcijfers

De Duitse autogroep heeft momenteel drie verschillende elektrische modellen. Met de i4 gaat het concern de strijd met het Model 3 van Tesla aan. De iX3 van de Duitse constructeur stelt zich op tegenover het Model Y van zijn Amerikaanse concurrent.

Tenslotte is er ook nog het type iX om op de markt tegen het Model X van Tesla op te tornen. Volgend jaar wil BMW bovendien zijn nieuwe type i5 lanceren om ook in het segment van het Model S van de Amerikaanse constructeur een aanwezigheid op te bouwen.

“Met de i4 komt de BMW tegemoet aan de verwachtingen van zijn publiek”, merkte Nota nog op. “De dealers hebben tot nu toe dan ook al honderden bestellingen kunnen optekenen.”

Critici waarschuwen dat het wel eens niet eenvoudig zou kunnen zijn om Tesla van de troon te stoten. “Op de Amerikaanse markt verkocht Tesla de voorbije twee maanden 71.250 wagens, terwijl bij BMW van 54.210 exemplaren gewag kon worden gemaakt”, luidt het.

“Bovendien heeft Tesla het voorbije kwartaal alweer recordcijfers laten optekenen, terwijl de productiecapaciteit met de opening van twee nieuwe gigafactory’s sterk zal kunnen worden opgedreven. Tevens mag niet uit het oog worden verloren dat het Amerikaanse bedrijf inmiddels een bijzonder kapitaalkrachtige partij is geworden.”

(ns)

Meer
Auto
Gocar.be - Piet Andries
Gocar.be - Piet Andries
Gocar.be - Piet Andries
Gocar.be - David Leclercq
Gocar.be - David Leclercq
Meer Auto