Vaarwel airco: ‘witste verf ooit’ koelt huizen af

Ingenieurs in de Verenigde Staten hebben de witste verf ooit gemaakt om de opwarming van de aarde tegen te houden door de behoefte aan airconditioners te verminderen.

De nieuwe superreflecterende verf kan bepaalde oppervlakken met wel 10,5 graden Celsius afkoelen en weerkaatst tot 98,1 procent van het zonlicht, zeggen wetenschappers van de Purdue University in Indiana. 

‘Als je deze verf zou gebruiken om een dakoppervlak van ongeveer 1.000 vierkante voet (93 vierkante meter, red.) te bedekken, schatten we dat je een koelvermogen van 10 kilowatt zou kunnen krijgen. Dat is krachtiger dan de centrale airconditioners die in de meeste huizen worden gebruikt’, zegt professor Xiulin Ruan van Purdue University. 

De onderzoekers geloven dat hun witte verf het dichtste equivalent kan zijn van het zwartste zwart, Vantablack, dat tot 99,9 procent absorbeert van het licht dat erop valt. Klassieke commerciële witte verf warmt eerder op, in plaats van af te koelen. Speciale verven die ontworpen zijn om warmte te weren, reflecteren slechts 80 tot 90 procent van het zonlicht en kunnen oppervlakken niet koeler maken dan de omgeving.

‘Heel erg reflecterend’

Een van de elementen die de verf zijn extreme witheid geeft, is een zeer hoge concentratie van een chemische verbinding genaamd bariumsulfaat. Die wordt ook wel gebruikt om fotopapier en cosmetica wit te maken.

‘We keken naar verschillende commerciële producten, eigenlijk naar alles wat wit is’, zegt Xiangyu Li van het Massachusetts Institute of Technology (MIT), die meewerkte aan het project. ‘We ontdekten dat je met bariumsulfaat theoretisch dingen echt heel erg reflecterend kunt maken, wat betekent dat ze echt heel erg wit zijn.’

Ook hebben de bariumsulfaatdeeltjes in de verf allemaal een verschillende grootte. ‘De mate waarin elk deeltje licht verstrooit, hangt af van de omvang van het deeltje, zodat een breder scala van deeltjesgrootte ervoor zorgt dat de verf meer van het lichtspectrum van de zon verstrooit’, verklaren de onderzoekers. 

Het gebruik van airconditioners en elektrische ventilatoren was in 2018 goed voor bijna 10 procent van het wereldwijde elektriciteitsverbruik, een cijfer dat naar verwachting zal stijgen tot bijna 40 procent in 2050, volgens een rapport van het Internationaal Energieagentschap (IEA). De koelende verf zou volgens de wetenschappers een haalbaar alternatief kunnen zijn voor traditionele airconditioners. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20