Binnenkort het moment om jouw woonkrediet te herfinancieren? “Besparing kan oplopen tot bijna 17 procent van de aankoopprijs van de woning”

Het is zo goed als zeker dat de Europese Centrale Bank (ECB) later dit jaar de rente zal verlagen. Dat is niet zonder gevolgen voor onze portefeuille. Zo’n beleidswijziging zorgt ervoor dat sparen minder lucratief wordt en we minder geld op tafel moeten leggen voor een lening. Dat laatste is voornamelijk interessant voor wie een eigen woning wil kopen. Ook wie reeds een hypothecair krediet heeft, kan samen met zijn bank bekijken of een herfinanciering tegen betere voorwaarden een optie is.

Waarom is dit belangrijk?

De ECB heeft in de zomer van 2022 voor de eerste keer in lange tijd de rente opgetrokken. Sindsdien is de depositorente - de vergoeding die de banken krijgen op het overtollige spaarkapitaal dat ze parkeren bij de centrale banken - gestegen van -0,5 naar 4 procent. Zo'n forse stijging was noodzakelijk om de inflatie te temperen. Die is intussen gedaald. Daarom is het zo goed als zeker dat de ECB later dit jaar de rente zal verlagen. Dat is slecht nieuws voor de spaarders, maar een welgekomen geschenk voor de kredietnemers.

Context: Het digitale vastgoedportaal Immoweb verwacht dat de hypotheekrentes binnenkort zullen dalen.

  • "Na vier jaar van historisch lage rentevoeten, die in België gemiddeld onder de 2 procent bleven, werd het jaar 2022 gekenmerkt door een scherpe en snelle stijging van de rentevoeten", merkt Immoweb op. "In januari 2022 schommelden hypotheken met een vaste rente van 20 jaar rond de 1,5 procent, maar tegen november 2023 waren ze gestegen tot maar liefst 3,8 procent, meer dan het dubbele
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer