Binnenkort asbestophaling aan voordeur in 4 op de 5 Vlaamse gemeenten

Ondanks het verbod op het gebruik van asbest sinds 2001 is de kankerverwekkende stof nog in veel woningen aanwezig. Daarom gaat 80 procent de Vlaamse gemeenten asbest aan huis ophalen, meldt Zuhal Demir (N-VA), Vlaams minister van Omgeving.

Het is sinds 2001 verboden om asbest te gebruiken. Desalniettemin sterven er jaarlijks minstens 700 mensen aan de gevolgen van blootstelling aan de schadelijke stof. Volgens de minister bevatten nog ruim 2,3 miljoen woningen in Vlaanderen asbest. Daar moet volgens Demir dringend verandering in komen.

Asbestveilig tegen 2040

Ze wil inwoners motiveren om de schadelijke stof te verwijderen door die aan huis op te halen. ‘Zo vermijd je dat mensen het afval in hun eigen auto naar het plaatselijke recyclagepark moeten brengen’, aldus Demir.

Concreet maakt dat de minister  6,5 miljoen euro vrij om in vijf bijkomende regio’s – samen goed voor 79 steden en gemeenten – asbestophaling aan huis mogelijk te maken door de verschillende afvalintercommunales doorheen Vlaanderen. Daardoor zal asbestophaling mogelijk zijn in 80 procent van de Vlaamse gemeenten.

‘We willen de drempel voor mensen thuis om asbest te verwijderen verlagen door te investeren in asbestverwijdering en -ophaling aan huis. Waar we dat bij mijn aantreden slechts aan 50 procent van de Vlamingen konden aanbieden, zal dat binnenkort al in bijna 80 procent van de gemeenten gebeuren dankzij deze nieuwe projecten’, zegt Demir.

Beschermmateriaal

Wie een beroep wil doen op die dienstverlening moet bij de gemeente of de verantwoordelijke intercommunale gespecialiseerd verpakkingsmateriaal en persoonlijk beschermingsmate­riaal bestellen. Dat moet de firma beschermen die het asbest komt ophalen.

Vlaanderen hoopt tegen 2040 volledig asbestveilig te zijn. Vanaf 1 januari 2021 is het ook mogelijk om een Vlaamse premie aan te vragen wanneer u asbest verwijdert. Concreet maakt Vlaanderen de komende twee jaar 124 miljoen euro vrij voor het verwijderen van asbest. 84 miljoen euro gaat naar mensen die bij renovaties asbest verwijderen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20