Vlaanderen geeft premie aan wie asbest verwijdert

Wie zijn gevel of dak renoveert en tegelijk asbest verwijdert, kan vanaf 1 januari 2021 een premie aanvragen van 8 euro per vierkante meter. Dat laat Zuhal Demir (N-VA) Vlaams minister van Omgeving weten.

Concreet maakt Vlaanderen de komende twee jaar 124 miljoen euro vrij voor het verwijderen van asbest. 84 miljoen euro gaat naar mensen die bij renovaties asbest verwijderen. ‘De premie bedraagt 8 euro per vierkante meter. Die kan aangevraagd worden door iedereen die zijn gevel of dak isoleert en tegelijk de asbestleien, het asbesthoudend onderdak of de asbesthoudende gevelbekleding verwijdert’, laat Demir weten.

Kankerverwekkende stof

Om aanspraak te maken op de premie maakt het niet uit of u zelf het asbest verwijdert of een beroep doet op een professional. Hou er rekening mee dat u in sommige gevallen verplicht bent te werken met een erkende asbestverwijderaar. U vindt de lijst van werkzaamheden terug op deze site van de Vlaamse overheid.

De overige 40 miljoen euro gaat naar asbestverwijdering in scholen en zorginstellingen.  De Vlaamse regering wil zich focussen op plekken waar veel kwetsbare mensen samenkomen. Een deel van dat budget kan ook naar lokale besturen gaan voor asbestverwijdering en -ophaling aan huis.

De premies zijn zeker geen overbodige luxe, leren de cijfers van de afvalstoffenmaatschappij OVAM. Daaruit blijkt dat er nog steeds zo’n 910.000 ton asbest zit in 2,7 miljoen particuliere woningen in Vlaanderen.

Vlaanderen dringt aan op het verwijderen van asbest omdat de stof kankerverwekkend is. Volgens Demir sterven er jaarlijks nog 700 mensen aan de gevolgen van asbestziekten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20