Bill Gates over bitcoin: ‘Wie minder geld heeft dan Elon Musk moet opletten’

De cryptomunt heeft wederom de kaap van 50.000 dollar gerond na een korte correctie. Vraag is wat de toekomst nog in petto heeft voor de cryptomunt. Bill Gates, oprichter van Microsoft, deelt het enthousiasme van Elon Musk alvast niet, die onlangs met zijn bedrijf Tesla 1,5 miljard dollar aan bitcoins heeft gekocht.

Bitcoin kreeg het de afgelopen dagen zwaar te verduren. Tussen zondagnacht en dinsdagavond was de waarde van de cryptomunt gezakt van 57.500 dollar naar 45.500 dollar. Dat was een daling van ruim 20 procent.

Musk en Yellen halen bitcoin onderuit

Die daling kwam er onder meer nadat Musk in een Twittergesprek met Peter Schiff, een bekende Amerikaanse beurshandelaar, had aangegeven dat de waarde van bitcoin (en ethereum) misschien wel hoog ligt. Janet Yellen, de Amerikaanse minister van Financiën, had dinsdag dan weer gewaarschuwd voor de volatiliteit van de cryptomunt.

Ook Bill Gates blijkt niet zo’n grote fan van bitcoin te zijn. De miljardair maakt zich in de eerste plaats zorgen over de mensen die worden meegezogen in de bitcoin-hype. ‘Wie minder geld heeft dan Elon Musk past beter op’, grapte hij in een interview met Bloomberg.

Voorts gaf hij in het interview aan niet ‘bullish’ te zijn over de cryptomunt. ‘Om te beginnen verbruikt bitcoin veel energie. Daarenboven blijft de cryptomunt tot op vandaag het betaalmiddel bij uitstek voor frauduleuze transacties’, aldus Gates.

Digitale transparante betaalmiddelen

De oprichter van Microsoft geeft wel aan een fan te zijn van digitale betaalmiddelen: ‘Ik geloof in digitale betaalmiddelen die transparant zijn. Ik heb het dan over valuta die voldoen aan alle regelgevingen en tegelijk de voordelen bieden die gepaard gaan met transacties van cryptomunten.’

Die alternatieven zouden er misschien sneller kunnen komen dan verwacht. Zo hebben zowel de Europese Centrale Bank en de Federal Reserve al aangegeven dat ze interesse hebben om te werken aan een digitale euro en dollar. In China zijn er zelfs al grootschalige projecten op poten gezet om te experimenteren met digitale valuta. Begin deze maand heeft China bijvoorbeeld 1,5 miljoen dollar (10 miljoen yuan) verdeeld over 50.000 Chinezen.

(tb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20