Markten:
Markten inladen...

VRIJDAG 07 AUG

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Big Tech: de handlangers van het autoritarisme

Logo Business AM
Politiek

16/04/2019 | Dominique Dewitte | 3 min leestijd

De naam Carole Cadwalladr zegt u misschien niet veel. Toch was zij de eerste Britse journaliste die het schandaal rond Cambridge Analytica aan het licht bracht. Maandag was ze te gast op een TED-conferentie in het Canadese Vancouver. Daar noemde ze ‘sociale media een bedreiging voor de democratie’.

Volgens Cadwalladr zijn Facebook en de andere techreuzen bezig de westerse democratie teniet te doen.

De Brexit was volgens de journaliste ‘de kanarie in de koolmijn’. Het was de Brexit die aangaf wat de democratie te wachten staat in het tijdperk van sociale media.

Cadwalladr: “Wij zijn wat er met de westerse democratie gebeurt wanneer 100 jaar van verkiezingswetten worden ontwricht door technologie.”

“De goden van Silicon Valley zijn schuldig aan subversie”

De Britse spaarde wie ze ‘de goden van Silicon Valley’ noemde op geen enkel moment. Ze noemde Facebook-CEO Mark Zuckerberg en COO Sheryl Sandberg bij naam. Net als de Google co-stichters Larry Page en Sergey Brin en Twitter-CEO Jack Dorsey. Cadwalladr noemde hen “medeplichtigen aan  subversie (omverwerping) omdat ze leugens verspreidden waarvoor ze met illegaal geld betaald werden”.

Ze riep Facebook op om meer informatie te verschaffen met betrekking tot wat er bij Brexit en de Amerikaanse presidentsverkiezingen gebeurde. “Het is een plaats van misdaad en jullie hebben bewijzen,” zei ze tegen Big Tech. “Dat je het in de toekomst anders zal doen, volstaat niet.”

Ze vroeg de techbazen of ze de geschiedenis in willen gaan als “de handlangers van het autoritarisme dat overal in de wereld opgang maakt”.

Daarna riep ze het publiek op om actie te ondernemen. “Mijn volgende vraag aan jullie allen is: “Is dit wat we willen?” Hen ermee te laten wegkomen terwijl we met onze smartphones spelen?”

Cadwalladr is niet de eerste

Cadwalladr is zeker niet de eerste die Big Tech op de korrel neemt. In oktober had Scott Galloway het duo Zuckerberg-Sandberg al aan de schandpaal genageld Fox Business. Galloway is professor marketing aan de New York University Stern School of Business.

“Mark Zuckerberg en Sheryl Sandberg, het duo dat het topmanagement van het sociale netwerk Facebook vormt, zal de geschiedenis ingaan als een van de gevaarlijkste en meest schadelijke managementduo’s aller tijden. Hun genialiteit en hun sympathiek voorkomen, gekoppeld aan onze verheerlijking van innovators, hebben onze tieners depressief gemaakt, onze verkiezingen vervalst en grote en kleine bedrijven voortijdig vernietigd.”


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks