De aandelenbeurzen halen de schouders op voor de implosie van FTX, een van de grootste cryptoplatformen. Dat lijkt erop te wijzen dat crypto voor het overgrote deel nog afgescheiden is van het traditionele financiële systeem.
Beurzen immuun voor cryptochaos rond FTX

Waarom is dit belangrijk?
De voorbije jaren waarschuwden toezichthouders dat een crisis in de cryptosector de bredere financiële stabiliteit op losse schroeven kon zetten. Maar de crash van FTX leidt niet tot zo'n gevreesd domino-effect.In het nieuws: De pijnlijke val van FTX wordt de “Lehman van de cryptosector” genoemd. Dat is een verwijzing naar het bankroet van Lehman Brothers in september 2008, dat tot een oncontroleerbare kettingreactie leidde en de toenmalige bankencrisis helemaal deed ontploffen.
Het verschil is echter dat de zaak-FTX voor een ravage zorgt binnen de cryptowereld, met de belangrijkste munt Bitcoin die naar 16.000 dollar gekelderd is, maar de rest van het financiële systeem niet lijkt te deren:
- Van een besmetting naar de traditionele banken en grote beleggers is op dit moment nauwelijks sprake. De collateral damage is vooral binnen de cryptowereld te vinden. Andere cryptobeurzen proberen hun klanten gerust te stellen.
- Er is ook geen contaminatie van andere types beleggingen. De Europese beurzen gaan volgens de eerste indicaties zelfs een mooie dag tegemoet.
- De aandelenbeurzen zijn met heel andere thema’s bezig, zoals de mogelijk afvlakkende inflatie, het rentebeleid en de versoepeling van het Zero COVID-beleid in China.
Conclusie: Dat moet een opluchting zijn voor de overheidstoezichthouders die de financiële stabiliteit moeten bewaken. Het neemt niet weg dat zij de druk op FTX-stichter Sam Bankman-Fried, die vanuit de Bahama’s opereert, opvoeren om snel klare wijn te schenken over mogelijk misbruik van klantengeld en de miljardenput die ontstaan is na mislukte tradingactiviteiten van zusterbedrijf Alameda Research.
(kg)