Rapport regering-Biden: “Crypto vormt bedreiging voor financiële stabiliteit van gewone Amerikanen”

De regering van Amerikaans president Joe Biden uitte vandaag haar bezorgdheid over de recente ontwikkelingen op de cryptomarkt en de gevolgen daarvan voor de financiële gezondheid van Joe Sixpack. Dat deden ze bij de openbaarmaking van een reeks rapporten met beleidsaanbevelingen inzake de regulering van digitale munten.

De recente onrust op de cryptomarkt “benadrukt hoe cryptomunten, zonder goed toezicht, de financiële stabiliteit van gewone Amerikanen en onze nationale veiligheid kunnen schaden”, zei Brian Deese, directeur van de National Economic Council, tegen verslaggevers op een persconferentie donderdagavond.

De regering-Biden “gelooft dat nu meer dan ooit een voorzichtige regulering van cryptomunten nodig is als digitale activa de rol willen spelen die ze volgens ons kunnen spelen bij het bevorderen van innovatie en het ondersteunen van ons economisch en technologisch concurrentievermogen”, voegde hij eraan toe.

De opmerkingen horen bij verschillende rapporten die het ministerie van Financiën en andere agentschappen deze ochtend hebben uitgebracht, zo schrijft MarketWatch. De oplevering van die rapporten werd opgedragen in een presidentieel besluit dat Biden in maart heeft uitgevaardigd.

Agressieve houding

De rapporten van het ministerie van Financiën – waarvan er drie zijn vrijgegeven – bevelen grotendeels aan dat de regering de risico’s van crypto’s blijft beoordelen, de handhavingsacties voortzet en verder werkt aan een digitale dollar (zonder aan te bevelen dat de VS er een zouden moeten hebben).

Eén rapport beveelt aan dat financiële regelgevers en wetshandhavers “de sector van de crypto-activa nauwlettend blijven volgen” en “op agressieve wijze moet doorlichten … met bijzondere aandacht voor de bescherming van consumenten, beleggers en markten”.

Deze verklaringen lijken de steeds agressievere houding van de voorzitter van beurswaakhond SEC, Gary Gensler, ten aanzien van de cryptosector te bevestigen.

In een toespraak vorige week stelde Gensler dat de overgrote meerderheid van de cryptoprojecten in de VS momenteel in strijd is met de federale effectenwetgeving, en een bedreiging vormt voor de financiële gezondheid van gemiddelde beleggers doordat zij zich niet houden aan de openbaarmakingsregels.

“Nog geen grondplan voor toezicht”

“Na zes maanden heeft de doorlichting van de cryptowereld door de federale regering nog geen grondplan voor toezicht opgeleverd, hoewel ze zinspeelde op een federale regelgevingsstructuur en benadrukte dat een digitale munt van de centrale bank serieuze steun kan krijgen”, zo concludeert de cryptonieuwssite CoinDesk.

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20